Saftiga kanel- och kardemummaknyten med smör och mandelmassa – baka bullar! 3


Hej på er!

Jag är inne i en bak-period. Jag älskar förvisso alltid att baka men ibland kommer jag in i perioder där jag helst bakar hela dagarna och gärna långt in på kvällen. Jag har massor av inspiration och massor av saker jag vill göra! Just nu ligger intresset mest i att baka så jag skickade med dagens/kvällens gäster en hel kasse full med diverse bakverk, jag blir mätt bara av all doft när jag bakar. : )

Hur som helst, bullar har det bland annat bakats i dagarna! Det är inte mycket som slår en nybakad bulle, så fantastiskt gott! Fördelen med bullar är ju att de är perfekta att stoppa i frysen – och de blir lika goda när man tar fram dem igen.

Gårdagens sats med bullar/knutar har en härlig fyllning gjord på riktigt smör, riven mandelmassa, vanilj, kanel och härlig kardemumma. Knutarna är toppade med pärlsocker med hackade nötter är också väldigt gott att ha på. Fyllningen kan du variera vad som passar bäst. Om du inte tål/tycker om mandel går mandelmassan fint att utesluta men jag tycker att den ger en extra saftighet till bullarna. Öka/minska mängden på kryddorna för att göra din egen specialfyllning.

Kanel- och kardemummaknutar (ca 25 st stora bullar)

50 gram jäst (för söta degar)
150 gram smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk salt
1 ägg
12-14 dl vetemjöl

200 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
2 msk malen kanel
75 gram riven mandelmassa

Pärlsocker
Uppvispat ägg

Gör såhär;

Smula  jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt detta blir fingervarmt, max 37 grader.
Häll vätskan lite i taget över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg innan du tillsätter mjölet. Börja med att arbeta in ett par deciliter. Tillsätt därefter resterande mjöl i omgångar tills du har en smidig deg. Spara någon deciliter till utbakning. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter,

Sätt ugnen på 200 grader, jag använder varmluft.
Se till att smöret till fyllningen är rumsvarmt och blanda detta med strösocker, vaniljsocker, kanel och kardemumma. Ta upp bulldegen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Baka ut bullarna enligt eget önskemål. Jag gjorde knutar och gjorde på följande sätt. Kavla ut en degbit till en rektangular platta, Fördela hälften av fyllningen därpå och bred ut så att hela plattan täcks. Riv över hälften av mandelmassan. Vik degen dubbel. Skär remsor (ca 1,5-2 cm breda) och tvinna detta till en knut. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Upprepa detsamma med nästa degbit.

Låt bullarna jäsa i ca 2o minuter. Pensla de färdigjästa bullarna med ägg och toppa med pärlsocker innan du gräddar dem. Låt de gräddas i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter beroende på hur stora du gjort dem.

Blanda ihop degen enligt anvisningar och låt den jäsa ca 30 minuter.

Rör ihop fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kalva ut varje bit till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och riv över en bit mandelmassa. Vik eller rulla ihop och baka ut bullar i valfri form. Låt de jäsa under bakduk i ca 20 minuter.

Penslade färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker.

Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-1o minuter. Låt svalna under bakduk.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

3 tankar om “Saftiga kanel- och kardemummaknyten med smör och mandelmassa – baka bullar!

  • Lennart

    Helt suveräna, jag bakade på 11 dl. special vetemjöl oj vad saftiga de blev. 22 st. stora fina bullar i knyten.
    De här bullarna skulle slå ut många andra bakverk i ett konditori.

  • PERNILLA

    Hej,

    Har läst så många recept nu där de säger att de bästa och absolut saftigaste och godaste kanelbullarna får man genom att degen bakas på kall degvätska och att man sedan bakar ut dem direkt till bullar med fyllningen i och sen låter dem jäsa i ca två timmar. Har du testat att baka dem så? Skulle vilja testa att göra på det sättet.