Vegabullar – en roligt twist på den klassiska kanelbullen!


IMG_7786

Hej på er bloggvänner!

Det har varit lugnt på bloggen ett par dagar men nu ska det bli ändring på det! Har fullt av spännande recept på lager som jag vill testa så jag ska uppdatera er så mycket jag kan!

Idag är det riktigt höstlikt väder här i mitten av Skåne, trots att vi börjar närma oss maj och förhoppningsvis varmare väder. Det hade väl varit härligt?

Idag är det fredag, en favoritdag! Ska trotsa regnet och dra ut barnen på en promenad i eftermiddag – frisk luft skadar aldrig. Igår kväll var jag iväg på ett bloggevent/tjejträff i Helsingborg anordnad av Femme (femme.se) som var mycket trevligt! Massa trevligt folk, god mat och trevlig underhållning! Lite småsegt idag är det allt så en promenad passar fint sen.

Innan det är dags för något annat så är det hög tid för ett recept igen! När jag åkte hemifrån igår kom två kära barnvakter på besök för att passa barnen innan maken kom från jobbet – och gäster innebär förstås fika! Jihoo, en anledning till att baka med andra ord ; )

Igår blev det bullbak – och den här gången blev det ”vegabullar”. Dessa bullar är egentligen en twist på den klassiska kanelbullen. Det är i stort sätt samma deg och fyllningen, men skiljer sig lite när det kommer till utbakning. När man gör vegabullar gör mat ett veck med hjälp av en kniv/sked som då resulterar i den speciella formen. Svårt är det inte så se till att prova!

Det finns väl inte mycket som slår doften av nybakade bullar…

Vegabullar (ca 25 stora eller 40 små)

1 paket jäst
4 dl mjölk
1 ägg
1 1/4 dl socker
1/2 tsk salt
1/2-1 tsk malen kardemumma
150 gram riktigt mjukt smör
11-12 dl vetemjöl (jag hade vetemjöl special)

Fyllning

200 gram riktigt mjukt smör
1 1/2 dl socker
2 msk kanel

Pensling

1 ägg
Pärlsocker

Gör såhär;

Ta fram smöret så att det blir riktigt mjukt. (alternativt kan du köra det i micron några sekunder så att det mjukare/krämigt)
Smula jästen i en bunke och värm mjölken till ca 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen i mjölken och tillsätt sedan socker, salt, kardemumma och ägg. Rör om och tillsätt hälften av mjölet till en jämn smet. Klicka i det mjukare smöret och arbeta in det. Arbeta därefter in resterande mjöl (spara någon deciliter till utbakningen) tills degen blir smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Arbeta ihop fyllningen. Se till att smöret är riktigt mjukt och arbeta in socker och kanel till en jämn röra.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till ca 30×50 cm och bred på fyllningen. Rulla ihop varje deg till en rulle och skär varje rulle i a 20 bitar (beroende på hur stora bullar du vill ha). Bitarna ska vara ca 2-3 cm breda.

Tryck till varje del på mitten med skaftet av en sked eller kniv.

Sätt ugnen på  ca 225 grader. Låt bullarna jäsa på bakplåtspappersklädd plåt (under bakduk) i ca 30 minuter. Pensla de färdigjästa bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler under duk.

IMG_7730

Arbeta ihop degen enligt anvisningar. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.

IMG_7741

Dela degen i två delar och kavla ut varje bit till en rektangel. Bred på fyllningen, rulla ihop och dela i bitar. Sätt en kniv/sked i mitten av bullen och tryck till för att få ”vega”-formen. Lägg på plåt och låt jäsa under duk i ca 30 minuter.

IMG_7750

Pensla de färdigjästa bullarna med ägg och strö på pärlsocker. (eller häll på – som min 4-åriga dotter gjorde ; ) ) Grädda bullarna i 8-10 minuter, mitt i ugnen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *