Raggmunk med fläsk och rårörda lingon – klassisk husmanskost när den är som bäst! 1


IMG_6836

Hej på er!

I detta recept vankas det klassisk husmanskost, det är ju så himla gott! Riktig mat lagad från grunden med massor av smak – det kan egentligen inte bli så mycket bättre.

Här får du ett kanonbra recept på klassisk raggmunk, här serverad med stekt fläsk och rårörda lingon. De rårörda lingonen gjorde jag själv men har du inte tid med det finns förstås färdiga varianter att köpa i butik. Vanlig lingonsylt går också fint.

Raggmunk är verkligen inte svårt att göra. Det är gott, mättande och billigt och något som de flesta tycker om. Att servera stekt fläsk till höjer verkligen rätten och det här funkar fint för såväl vardagsmat som helgmat.

Hur man vill ha raggmunken stekt är en smaksak, vissa vill ha den ganska ljus och andra lite hårdare/knaprigare stekt. Jag själv föredrar det senare alternativet men stek som det passar. Stek gärna fläsket först (och håll det varmt under tiden) och använd lite av stekfettet när du steker raggmunken. Det ger både god smak och en extra bra stekyta.

Gör gärna lingonen i god tid, det tar en stund för sockret att lösas upp. Det går fint att göra dem dagen innan det är dags att äta dem.

Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon (4 personer)

800 gram grovt riven potatis (potatis av fast sort)
2 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 helt ägg
4 dl mjölk
600-800 gram skivat fläsk
Smör till stekning

Rårörda lingon

5 dl frysta lingon
2 dl strösocker

Gör såhär;

Börja med lingonen. Ta fram dem och låt de tina något. Tillsätt sockret och rör tills bären blivit mosiga och sockret lösts upp. Det kan ta ett par timmar.

Stek fläsket knaprigt. Spara fettet och håll fläsket varmt.

Blanda mjöl och salt i en bunke och tillsätt ca 1 dl mjölk. Vispa ihop till en slät smet. Tillsätt därefter resten av mjölken och vispa det hela klumpfritt. Vispa till sist ner ägget.

Lägg den skalade och grovt rivna potatisen i smeten (krama gärna ur den så att du får bort onödig vätska). Rör om ordentligt.

Stek raggmunken i smör och fläskfett. Det blir lagom med drygt 1/2 dl smet/raggmunk. Stek dem på medelvärme några minuter på varje sida tills du fått önskad färg. Upprepa tills du stekt alla, håll de färdiga varma under tiden. (exempelvis i ugn eller under folie)

Servera med rårörda lingon och fläsket.

IMG_6832

Blanda mjöl och salt och vispa ner 1 dl mjölk. Tillsätt resterande mjölk och därefter ägget. Det ska bli en slät, klumpfri smet.

IMG_6833

Tillsätt den rivna potatisen i smeten och rör om. Stek raggmunkarna i smör/fett tills du får önskad färg.

IMG_6856

Servera raggmunkarna med fläsk och lingon.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Raggmunk med fläsk och rårörda lingon – klassisk husmanskost när den är som bäst!