Klassiska kroppkakor med hemgjord lingonsylt 1


IMG_7121

Hej hopp!

Känner mig riktigt effektiv vid datorn idag : ) Det blir en hel massa recept och så är det tanken att kommande veckas matlista också ska presenteras under kvällen, ni hänger väl på?

Vi har precis avslutat middagen här hemma och idag stod klassisk husmanskost på menyn, kroppkakor! Jag har aldrig ätit det tidigare men både jag och maken blev positivt överraskade! Barnen hade hunnit somna så de får helt enkelt lämna betyg en annan gång : ) Ett milt hölje med god fyllning, lättätet och mättande.

För er som inte ätit kroppkakor tidigare så är det en ”boll” gjord på en potatisdeg som är fylld med en blandning av lök och fläsk. Till detta serverade jag en lingonsylt som idag, kors i taket, faktiskt är hemgjord! Självfallet går det precis lika bra med en köpt variant men jag insåg att jag inte hade någon recept på lingonsylt på bloggen och på den vägen är det….

Det är lite pyssel med kakorna men det var riktigt roligt att greja med, och att få in husmanskost då och då är bara trevligt. Det går att förbereda en hel del till den här maträtten vilket kan vara ganska skönt. Koka gärna potatisen i förväg så den hinner svalna helt (kanske fick du potatis över från förra middagen?) och stek gärna fyllningen i god tid så att den också svalnat.

Receptet nedan är för två personer men det går alldeles utmärkt att dubbla.

Vad tycker ni? Det ser väl gott ut? : )

Kroppkakor (2-3 portioner)

800 gram potatis
2,5 dl vetemjöl
1,5 ägg
Salt och peppar
300 gram stekfläsk
1 gul lök
5 st kryddpepparkorn
Peppar, ev lite salt

Lingonsylt

1 liter lingon (jag hade färska)
1 dl kallt vatten
1 dl strösocker
3 dl syltsocker

Gör såhär;

Gör lingonsylten i god tid innan middagen, den behöver svalna ordentligt. Rensa och skölj alla lingon och lägg dem i en kastrull. Tillsätt 1 dl vatten och låt det hela sjuda i 15 minuter, rör om då och då. Blanda strösocker med syltsocker i en bunke. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt sockret i omgångar. Rör om så att sockret börjar lösa sig och ge det hela ett uppkok. Låt därefter blandningen sjuda i ytterligare 15 minuter. Rör om ibland och skumma mot slutet om det behövs. Häll upp på ren burk och förslut omgående.

Koka potatisen och låt den svalna. Riv därefter på grövsta sidan på rivjärnet. Tärna fläsket smått och hacka löken. Fräs detta tillsammans med kryddpeppar så att det får fin färg, låt svalna.

Blanda den rivna potatisen med mjöl, ägg samt salt och peppar. Det ska bli en smidig deg. Dela degen i bitar och platta ut den något. Lägg en klick fyllning mitt på och knyt ihop till en boll, rulla den slät. Lägg åt sidan och upprepa till alla kroppkakor är gjorda.

Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg försiktigt ned kroppkakorna. Låt dem sjuda i ca 15 minuter. Servera med lingonsylt.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Klassiska kroppkakor med hemgjord lingonsylt