Köttfärsgryta med vitkål, timjan och lingon – husmanskost på snabbt vis!


IMG_8940

Hej hopp!

Nu är det dags för ett recept i husmanskostanda – fast en snabbvariant! Kåldolmar, köttfärslimpa och långkok i all ära, men på vardagar behöver man ofta något snabbt i magen och då äter den här lilla grytan att ta till!

Jag knåpade ihop detta igår och det blev riktigt gott, mättade och så var det väldigt lättlagat.

Jag använder mig aldrig av pulvermos här hemma men om du tycker om det är det förstås ytterligare ett steg till att middagen blir klar fort. Vill du göra ditt eget mos är det superenkelt! Skala potatis, skär i mindre bitar och koka mjuka. Häll över i en stor bunke och tillsätt lite mjölk. Vispa med elvisp tills moset är slätt och klumpfritt, ta i lite mer mjölk om du önskar. Avsluta med att röra ner en klick smör och smaka av med kryddor. Så gott! Funkar till massa olika maträtter och fungerar även fint att spritsa om man vill gratinera i ugnen en stund.

Åter till grytan! Förutom färs hade jag även lök och vitkål, billiga och nyttiga ingredienser. Såsen är gräddig och jag kryddade den med färsk timjan (torkad funkar också!) och lingonsylt. Den sistnämnda är kanske en otippad ingrediens men den lyfte verkligen såsen! Smaka dig fram med hur mycket du vill ha. Vill du använda en lättsockrad sylt kan du förstås göra det.

Så, de nu till att svänga ihop lite mat i husmanskostanda! : )

Vi hörs senare!

Lätt köttfärsgryta med vitkål, timjan och lingon (4 personer)

500 gram färs (jag använde blandfärs)
1 gul lök
300 gram strimlad vitkål
5 dl grädde
1 dl lingonsylt
1 tsk soja
Färsk eller torkad timjan efter tycke och smak
Peppar

Gör såhär;

Hacka löken och strimla vitkålen. Fräs några minuter i smör i stekpanna, det ska mest bli mjukt utan att få mycket färg. Lägg åt sidan och bryn färsen, tillsätt därefter grönsakerna.

Häll på grädde, tillsätt lingonsylt, soja och kryddor. Låt putta 5-10 minuter tills grönsakerna är mjuka och du är nöjd med smaken på såsen.

Servera med kokt potatis eller potatismos och lingonsylt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.