Rådjursköttbullar – massor av smak i en liten bulle!


IMG_1317

Hej på er allihop,

Hur ofta lagar du viltkött? Rätt ofta, mer sällan eller aldrig? Jag får nog faktiskt erkänna att jag tidigare stämt in i kören för ”aldrig”, det har varit väldigt få middagar här som bestått av viltkött. Synd egentligen, för det är ju så himla gott! Visst är det?

I slutet av förra året köpte jag på mig rådjurskött, allt från stek och grytbitar till klassisk färs, och idag tänkte jag bjuda er på just ett färsrecept.

Mina rådjursköttbullar har jag smaksatt med fond och persilja (och lite andra kryddor såklart), och jag lät dem koka i en god gräddsås – massor av smak och saftiga bullar! Klassiska tillbehör som potatis och lingon fanns på tallriken men även hemgjord pressgurka, åh så gott! Har du förresten provat att göra det själv? Recept hittar du här, det är lätt som en plätt!

Välj att servera bullarna med ditt eget favorittillbehör. De är precis lika god till kokt potatis som till mos (på potatis eller ex blomkål), eller ett gäng rostade rotfrukter. Om du inte vill ha lingonsylt i såsen går den bra att utesluta men den ger en fin rund smak till såsen utan att göra den söt.

Smeten blir ganska ”lös” (men formbar förstås) så forma gärna bullarna varsamt med fuktade händer. Om man vill ha en mer stabil smet och även något mer stabila bullar kan man tillsätta lite ströbröd i smeten.

Rådjursköttbullar i gräddsås (4 personer)

800 gram rådjursfärs
1 ägg
0,5 dl grädde
2 msk kalv-eller viltfond
Salt och peppar
Finhackad persilja efter tycke och smak (jag tog 2 msk)

Gräddsås

5 dl grädde
0,5 tsk soja
2 msk valfri fond
2 msk lingonsylt
Peppar

Gör såhär;

Lägg färsen i en bunke. Tillsätt ägg, grädde, fond och kryddor och arbeta ihop till en smidig smet. Tillsätt också ströbröd om du önskar det. Rulla till bullar och stek dem i smör så att de får fin färg. Detta kan du behöva göra i omgångar, lägg då de stekta åt sidan medan du gör de andra. Sen lägger du på allt på pannan igen och förbereder såsen.

Blanda grädde, soja, fond, sylt och peppar i en bunke. Häll detta över köttbullarna och sätt på plattan. Låt koka upp och låt köttbullarna puttra i såsen tills de är färdiga, sisådär 10 minuter. Rör om, smaka av tills du är nöjd. Servera med valfritt tillbehör. Muuuuuums! : )

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.