Rådjursstek med smörstekta grönsaker och trattkantarellsås


IMG_1027

Hej hopp!

Har ni haft en fin helg? Vi har varit igång hela helgen – igår blev det långpromenad och lekplatsbesök i ösregnet och sedan inköp av lördagsgodis och idag har det blivit en massa fix hemma. Barnen önskade pizza till middag och eftersom att maken/pappa åker till Stockholm imorgon för en veckas jobb så gjorde vi det enkelt för oss med middag idag. : )

Igår däremot blev det ingen snabbmat! Jag ska inte alls påstå att det var svårt att laga men det tog lite längre tid än att köra ner till pizzerian. ; )

Det jag serverade familjen igår var en härlig rådjursstek! Kokt potatis och smörstekta grönsaker tillsammans med en trattkantarellsås gjorde måltiden komplett, SÅ himla gott! Barnen älskade det, och vi vuxna tyckte också att det var en riktig fullträff!

Jag lät mig stek gå i ugnen till den hade en innertemperatur på 62 grader, där räknas den som ”medium”. Vill du ha den mer genomstekt kan du låta steken gå mer mot 68 grader. Att göra steken är verkligen inte svårt men tänk på att låta den vila efter att den kommit ut ur ugnen! Om du inte gör det utan skär i den på en gång kommer all saft att rinna ur och då riskerar att få en torr, och rätt tråkigt köttbit. Inte så skoj. Svep in steken i folie och låt den vila utanför ugnen i sisådär 20 minuter.

Jag serverade smörstekta morötter och sparris till köttet och en väldigt enkel sås. Min gräddsås gjorde jag på 3 dl grädde, 2 msk kalvfond, en skvätt soja och peppar. Detta fick koka upp, smakas av och så tillsatte jag frusna (men tinade) trattkantareller. Välj din egen favoritsvamp! Red av såsen med maizena om du önskar.

Servera steken med dina egna favorittillbehör, kanske en klick gelé?

Rådjursstek (4 portioner)

1 kg rådjursstek
Salt och peppar
Smör

Gör såhär;

Sätt ugnen på 150 grader. Gnid in köttbiten med salt och peppar och bryn den i smör på alla sidor, lägg över i ugnsfast form. Sätt in en termometer mitt i köttet och ställ in den mitt i ugnen. Låt steken stå inne tills innertemperaturen kommer upp i 62 grader (för mig tog det drygt 1 timme). Ta ut steken och låt den vila i folie i ca 20 min.

Servera med valfritt tillbehör.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.