Smakrika köttbullar med krämig sås


Lagar du någon gång viltkött? Det finns en hel del olika produkter att välja på och köttet är både nyttigt och fullt av smak.

Idag stod älgfärs på ”matlistan” här och jag passade på att göra en sats med smakrika köttbullar. När jag gör köttbullar så går jag ofta ”på känsla” gällande kryddning osv men nedan ser du hur min grund ser ut för den här typen av färs.

Jag är inte så förtjust i lökbitar i mina köttbullar så jag river alltid löken på den grövsta delen av rivjärnet. Då slipper man stora bitar och får saftiga bullar.

Något som jag inte heller är så förtjust i är stek-os. När man står och stekar köttbullar i stekpannan så tar det dels lite tid, dels blir det ofta en del os. Pga detta så gör jag mina köttbullar i ugnen.  Det är supersmidigt – smord form, rullade bullar, varmluft och vips så har man fina bullar!

Vi valde ett klassiskt tillbehör – kokt potatis – och det passade väldigt bra till den sås jag improviserade ihop. När man använder vispgrädde i matlagningen blir det ju väldigt krämigt, och idag tillsatte jag frysta lingon i såsen. Det gav en god, lite syrlig brytning som blanserade upp det hela. Tillsammans med kryddningen i köttbullarna blev det en fullträff, verkligen jättegott!

Om du vill anpassa rätten till LCHF går det bra att ta bort ströbrödet, och exempelvis servera enbart sallad till istället för potatis.

Smakrika älgköttbullar (4 personer)

600 gram älgfärs

1 liten gul lök

1 liten vitlöksklyfta

1 msk kalvfond

1 ägg

0,5-1 dl grädde

0,5-1 dl ströbröd

Salt, peppar och kryddor

Sås;

5 dl grädde

2 tsk soja

1 dl frysta lingon

Kryddor

Redning

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.

Lägg färsen i en skål. Riv löken på ett rivjärn, och gör samma sak med vitlöken. (om du vill ha lökbitar i dina köttbullar går det bra att hacka löken istället)

Lägg ner lök samt övriga ingredienser i skålen med färs. Blanda runt så att allt blandas ordentligt.  (du kan välja någon krydda du tycker om – jag använde mig av peppar samt en ”vitlöksmix”)

Smörj en ugnsplåt med smör. Rullar köttbullar i önskad storlek och lägg dessa på plåten. Stek i ugn i ca 15 minuter, beroende på storlek.

När köttbullarna är nästintill klara tar du ut dem ur ugnen och lägger över den i en stekpanna. Häll på grädde och kryddor och låt detta puttra ett par minuter. Tillsätt lingonen och låt det hela få ett uppkok. Smaka av och red ev av med redning.

Servera med kokt potatis och en god sallad.

Blanda ingredienserna till färsen i en skål. Är du osäker på kryddningen kan du provsteka en liten köttbulle.

Rulla köttbullar och lägg på en smord plåt.

Lägg över köttbullarna i en stekpanna, häll på grädde och kryddor och låt puttra. Tillsätt lingon och låt koka upp. Red av enligt önskemål.

Garnera evenuellt med lingon. Servera med kokt potatis och ev en god sallad.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.