Enkel och smakrik korvgryta med grönsaker och rotfrukter 1


Halloj på er!

Jag har kommit överens med mig själv om att bli bättre på att använda det jag har hemma i kyl, frys och skafferi istället för att handla hem massa saker utan att veta vad jag redan har. : ) Det är lätt att saker glöms bort och det känns så dumt att slänga saker bara för att det exempelvis blivit för gammalt. Bättre att använda det och få fram massa godsaker.

Till lunch fick jag lite hjärnsläpp men efter en titt i kyl och skafferi lyckades jag trolla fram en jättegod lunch som barnen också åt glatt av! Här hemma blev det idag en enkel men väldigt god korvgryta fullproppad med grönsaker, rotfrukter och härliga kryddor. Det här är egentligen en gryta där du kan slänga ner lite av varje så använd receptet nedan som grund och lägg till/ta bort efter vad du har hemma. Självfallet kan du även lägga till andra kryddor – allt efter vad du själv vill ha.

I min bas till den här grytan har jag använt mig av ajvar relish men en burk krossade/passerade tomater funkar jättebra, eller kanske någon deciliter chilisås.

Det spelar egentligen ingen roll vilken typ av korv du använder. Jag hade några ”frukostkorvar” i kylen men en bit falukorv eller någon stark korv funkar också fint.  Återigen – ta vad du har hemma : )

Du kan göra en LCHF-anpassad korvgryta om du vill det genom att välja bort vissa grönsaker.

Det här blir en rejäl gryta så den passar fint att lägga ner i matlådor. Många grytor blir ju bara godare efter någon dag så här gör det verkligen ingenting om det blir rester över. Servera gärna med en klick creme fraiche och ett gott bröd. Kanske en skiva morotslimpa?

Enkel och smakrik gryta (6 personer)

500 gram korv
6 st potatisar
2 st morötter
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
1/4 bit vitkålshuvud
300 gram broccoli
1-2 st köttbuljongstärningar
1 dl ajvar relish
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
Salt, peppar, örtkrydda

Gör såhär;

Börja med att göra en bas. Skala morötter och potatisar och skär dessa i mindre bitar. Lägg dessa i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Lägg ner ajvar relish och buljongtärningarna och låt koka upp. Låt koka i ca 10 minuter, rör om då och då.

Dela övriga ingredienser i mindre bitar. Lägg ner allt i grytan (vänta med korven) och tillsätt tomatpuré och kryddor. Smaka av och låt koka på medelvärme i ytterligare ca 10 minuter. När grönsakerna känns mjuka tillsätter du korven och låt hela grytan sjuda ett par minuter. Smaka av och servera gärna med ett gott bröd och kanske en klick creme fraiche.

Börja med att göra en liten bas med de grönsaker som ska kokas lite längre. Dela morötter och potatis i mindre bitar och tillsätt vatten, ajvar relish och buljong.

Tillsätt resterande grönsaker efterhand tillsammans med kryddor och låta koka. Avsluta med korven och låt sjuda ett par minuter. Servera med en bit bröd och gärna en klick creme fraiche.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Enkel och smakrik korvgryta med grönsaker och rotfrukter

  • Mari Eriksson

    Sökte på korvgryta och ditt förslag till recept dök upp. Så mycket mer spännande än alla andra så nu bara måste jag göra den! Tack för förslaget.