Klassisk lingonsylt


sylt2

Hej på er,

Hoppas att du har en riktigt härlig fredagkväll! En fullspäckad helg väntar här!

Visst får vi väl fira in helgen med ett inlägg här på bloggen? Om du har tur att bo i närheten av lingonbuskar har du kanske redan plockat dig någon liter, men du har kanske också sett att det går att köpa färska lingon? Köp hem lite grann och koka egen lingonsylt, om du bara visste så gott det är! Använd till bakverk eller havregrynsfrukosten… Mmm, måste nog göra en sats till medan bären säljs färska!

Receptet nedan är på en klassisk, ganska neutral lingonsylt där bären står i fokus. Det går bra att smaksätta sylten om man vill med exempelvis lite kanel, vanilj eller kanske krydda till det med en färsk ört? Du bestämmer!

Jag föredrar att småkoka lingonen i lite vatten innan man tillsätter syltsockret Det gör bären lite extra mjuka men det går bra att gå direkt på sockret om man vill det.

Klassisk lingonsylt

500 gram rensade lingon
1 dl vatten
500 gram syltsocker
Valfri smaksättning om så önskas

Gör såhär;

Blanda rensade bär med vatten i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och låt sedan småkoka på medelvärme i ca 10 minuter.

Rör därefter ner sockret och koka upp. Låt koka i ca 5 minuter, rör om då och då. Häll upp på väl rengjord glasburk. Stäng locket, låt svalna och förvara svalt.

sylt3

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.