Smakrika köttbullar med lingon och persilja 1


Frysrensning pågår här hemma och häromdagen stod köttfärs på menyn. Efter en titt i kylen fick det blir smakrika köttbullar puttrandes i en krämig gräddsås med bland annat smörstekta champinjoner och friska lingon.

En höjdarrätt för alla i familjen, riktigt gott och bra mat. Jag är inte jätteförtjust i stek-os och därför gör jag alltid mina köttbullar helt i ugnen, väldigt smidigt och så klarar sig middagen själv på ett annat sätt. Köttbullarna fick puttra i såsen några minuter och vips så var det klart! Servera gärna med potatis och/eller sallad.

Köttbullar i gräddsås

600 gram färs (jag använde skinkfärs idag)

1 gul lök, grovt riven

1 vitlöksklyfta, riven/pressad

1 ägg

0,5 dl ströbröd

0,5 dl vispgrädde

Ett par stänk chilisås

Salt, peppar och kryddor efter smak

Såsen

5 dl vispgrädde

1 burk konserverade champinjoner

1 köttbuljongtärning

0,5-1 tsk soja

Peppar

Lingon och persilja efter smak

Gör såhär;

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis, om ni önskar det som tillbehör, och låt koka under tiden som du gör köttbullarna.

Riv löken på rivjärnet. (det ger en god saftighet och man slipper stora lökbitar i köttbullarna). Blanda alla ingredienser i en bunke och krydda efter behag, stek eventuellt en provköttbulle om du är osäker på hur smaken är.

Sätt in en långpanna i ugnen med några klickar smör, låt smälta. Rulla köttbullar och lägg på den varma plåten. Stek dessa i ca 15 minuter, vänd gärna några gånger så att de får fin färg runt om.

Stek champinjonerna i smör tills de får fin färg. Lägg ned de nästan färdiga köttbullarna i pannan. Tillsätt grädde och övriga ingredienser till såsen och låt puttra i ca 10 minuter.

Strö över persilja och hela lingon inför servering.

Blanda ihop färsen, rulla bullar och lägga på den varma plåten.

Stek champinjonerna och tillsätt köttbullarna. Häll på grädde och kryddor och låt detta puttra ihop. Strö över lingon och persilja. Klart för servering.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Smakrika köttbullar med lingon och persilja