Köttbullar i gräddig champinjonsås – härlig vardagsmat!


Hej på er!

Har du gillat ”Alla goda ting” på Facebook än? Igår publicerade jag veckans matlista på bloggens huvudsida och receptet du får nedan stod alltså på menyn för gårdagen. (klicka här så kommer du till Facebook-sidan som du kan ”gilla”)

Köttbullar i gräddig champinjonsås serverades till middag igår. Tanken var att det skulle varit potatis som tillbehör men barnen önskade pasta och jag hittade lite broccoli att äta upp så för oss vuxna med det grönt som tillbehör.

Alla åt med god aptit, detta är en perfekt rätt för såväl stora som små. Hemlagade köttbullar går hem i de flesta lägen och tillsammans med en krämig sås  är det ett ganska säkert kort. Jag använde mig av färska champinjoner eftersom att jag hade det i kylen men vill du använda konserverade går det självfallet bra.

Köttbullar i gräddig champinjonsås (4 personer)

600 gram färs
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 ägg
1/2 dl grädde
1 msk kalvfond
Salt och peppar
Chilisås
5 dl grädde
250 gram färska champinjoner
1 tsk soja
1 msk kalvfond
Peppar
Smör till stekning

Gör såhär;

Sätt ugnen på 150 grader.

Lägg färsen i en bunke och tillsätt ägg, grädde, fond, kryddor, riven vitlök samt grovt riven gul lök. Blanda om ordentligt. Rulla köttbullar och lägg åt sidan.

Bryn köttbullarna runt om så att de får fin färg, och låt sedan dem bli klara i ugnen, ca 15 minuter beroende på hur stora du gjort dem.

Medan köttbullarna blir färdiga kan du passa på att förbereda såsen. Skiva svampen och fräs den i en rejäl klick smör. Ta ut köttbullarna ur ugnen och lägg dem på järnet, rör om.

Häll på grädde och kryddor och blanda om. Låt allt koka upp och låt sedan puttra i 5-10 minuter.

Servera med valfritt tillbehör.

Blanda ihop köttbullssmeten och rulla köttbullar.

Stek köttbullarna och låt de bli färdig i ugnen. Fräs svampen i smör och tillsätt köttbullarna. Häll på grädde och kryddor och låt puttra ihop till en smarrig sås. Smaka av och servera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.