Tripple chocolate chip cookies – knapriga kakor med tre sorter choklad!


IMG_1198

Hej hej!

Kakor på ingång! Choklad är något som jag älskar att baka med och i helgen använde jag mig av både vit, ljus och mörk choklad när det var dags för kakbak. Jag har bakat en del ”Chocolate chip cookies” tidigare men inte varit heeelt hundra nöjd med slutresultatet. Det är förstås en smaksak hur man vill ha sina kakor men jag har varit ute efter riktigt knapriga kakor – utan en seg mittenbit. Dessa kakor blev precis som jag önskade!

Knapriga med mild kolasmak och fullproppade med choklad! Självfallet väljer du själv vilken choklad du vill använda. Kakorna är lättbakade och går snabbt att göra. De håller länge och går att frysa vilket är väldigt tacksamt. Jag gör kakorna ganska stora men du kan självklart göra dem mindre och få ut mer av smeten. Tänk då på att minska gräddningstiden något.

Smaksätt gärna kakorna med exempelvis hackade nötter. En deciliter av antingen hasselnötter, cashewnötter eller pecannötter ger en trevlig smak och textur.

Tripple chocolate chip cookies (ca 20-22 st)

175 gram smält smör
2 dl brunt farinsocker
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
1/2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker (drygt)
5 dl vetemjöl
200 gram choklad (jag valde att blanda vit, ljus och mörk)

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader, jag använde inte varmluft.
Smält smöret och låt det svalna något. Vispa smör, socker, farinsocker och vaniljsocker med elvisp till en jämn och pösig massa.
Tillsätt ägg och äggula och vispa lite till. Blanda samtliga torra ingredienser i en skål och rör ner det i äggsmeten. Tillsätt grovt hackad choklad och arbeta ihop till en jämn deg.
Rulla degen till kulor och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. De flyter ut lite så lägg dem inte för tätt. Grädda kakorna i ca 15-17 minuter beroende på storlek. Låt dem svalna på plåten och förvara sedan torrt.

IMG_0837

Vispa det smälta smöret med socker, farinsocker och vaniljsocker. Tillsätt äggen och vispa lite till.

IMG_0845

Tillsätt de torra ingredienserna samt hackad choklad och arbeta ihop till en deg.

IMG_0854

Rulla degen till kulor och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar.

IMG_0876

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15-17 minuter. Låt dem svalna på galler.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *