Pressgurka


Hej på er!

Måndag och ny vecka, härligt! En fullspäckad sådan som vanligt här. Hoppas att din helg varit riktigt bra!

Förra veckan lagade jag köttbullar till barnen och till den kokta potatisen och klassiska gräddsåsen passar det jättebra med lingonsylt och inlagd gurka. Har du provat att göra egen pressgurka? Om inte så borde du verkligen prova det – både enkelt och väldigt, väldigt gott!

Det här klassiska tillbehöret passar till all möjlig husmanskost och det kommer definitivt att imponera på gästerna. Testa! 🙂

Pressgurka

1 st gurka med skal (tvätta noga)
1,5 tsk salt
2 dl vatten
1/2 dl strösocker
3 msk ättika (12%)
0,5-1 dl hackad persilja

Gör såhär;

Tvätta gurkan noga och skär den i tunna skivor med hjälp av en osthyvel. Lägg skivorna i ett durkslag, strö över saltet och blanda om varsamt. Låt dra i ca 10 minuter så att överflödig vätska försvinner.
Lägg vatten, socker och ättika i en behållare med lock. Skala ordentligt så att sockret löses upp.
Blanda gurkan med den hackade persiljan och häll därefter över lagen. Blanda allt ordentligt och häll över i glasburk. Förvara i kylen.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.