Himmelsk päronpaj


Hej på er!

Idag är det måndag och då tänkte jag att ni skulle få ett pajrecept, kanske något att svänga ihop till helgfikat eller som en mysig fika i veckan?

Pajen är lättbakad och du gör den i olika steg, Börja med pajdegen, kyl och förbaka. Lägg i päron (använd med fördel mjuka päron, eller konserverade) och häll över fyllningen. Toppa med nötter och grädde. Väldigt enkelt men så gott!

Om du inte tål, eller inte vill ha nötter i pajen, så går det bra att utesluta detta. Jag använde hackade, skalade mandlar men mandelspån är också gott.

Kardemumma är en krydda som fungerar fint ihop med päron, smaka gärna av fyllningen med lite kardemumma – en kul twist!

Servera med vaniljsås, grädde eller glass.

Trevlig måndag – nu kickar vi igång veckan!

Päronpaj

Botten

125 gram smör
2 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker

Frukt och fyllning;

6 st mjuka, skalade och klyftade päron
2 hela ägg
2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 dl creme fraiche
Nötter

Gör såhär;

Börja med pajdegen och nypa ihop alla ingredienserna. Tryck ut i en springform, nagga botten och låt stå i kylen i 30 minuter. Förgrädda skalet i 175 graders värme, i ca 15 minuter.

Lägg pärondelarna i skalet. Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt med elvisp. Vänd därefter ner mjöl och creme fraiche och häll över päronen. Toppa med mandelspån, hackade nötter eller andra nötter efter tycke och smak.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *