Fullt upp i godisverkstaden!


Jaha, nu är det verkligen snart jul och jag KAN inte hålla mig ifrån att göra julgodis. Det brukar sluta med att jag knappt äter något av det utan bjuder alla andra, men det är ju så roligt att göra. I år har dottern varit med på ett hörn (ska dock erkänna att det mest varit för att provsmaka och slicka skålar, men ändå) och vi har hittat många fina recept som vi gett oss på.

Det är tur att vi inte är sjäva i år utan firar jul med familj så att vi kan ge bort små ”gotte-påsar” i julklapp.

Idag har vi haft ett riktigt ”race” i köket och tillverkat godis på löpande band. Kolor, fudge och tryfflar är några av de saker vi gett oss på med väldigt lyckat resultat.

Vi börjar med ett kolarecept.

Smarrig gräddkola

1 dl ljus sirap

3 1/2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

100 gram smör

1 msk vaniljsocker

2 msk glykossirap

Gör såhär;

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, som gärna rymmer minst 3 liter.

Blanda i övriga ingredienser. Rör om och låt koka upp.

Klä en brödform (1 1/2-liters) med bakplåtspapper.

Låt kolan koka utan lock på medelvärme tills termomtern visar ca 122 grader, eller gör ett kulprov. (ca 125 grader för en lite hårdare kola)

När smeten nått sin temperatur så stjälper du upp den i formen på en gång.

Låt stelna i rumstemperatur. Klipp eller skär sedan i bitar. Slå in i cellofan eller bakplåtspapper/smörpapper.

Blanda alla ingredienser i kastrullen och rör om.

Klä en form med bakplåtspapper.

Häll smeten i formen…

… och låt kolan stelna. Klipp sedan i bitar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.