Julhelg – bryt av julmaten med Daimpannacotta!


Ja, då var julafton och juldagen till ändå. Julen är en mysig högtid, och för mig som är matintresserad är den extra speciell. Dock brukar jag bli ganska ”mätt” av att laga en massa mat så jag orkar inte äta speciellt mycket, men ändå sitter man här och undrar om man kommer orka äta något igen. För all framtid. 🙂

I fredags när det var uppesittarkväll åt vi lite julmat och således även till lunchen på julafton. Till middag samma dag bröt vi dock av all julmat och gjorde julmust-kycklingen igen. Det var rätt skönt faktiskt!

Till efterrätt gjorde vi en mycket god pannacotta med smak av daim, toppad med lite sötsyrliga hallon.

Jag älskar pannacotta! Det är ju verkligen en efterrätt man kan variera i oändlighet. För att bara nämna några exempel – mjölkchoklad, after eight, vanilj, saffran mm. Lätt och snabbt att göra, och sen kan den stå i kylen och vänta tills det är dags att äta. Perfekt!

Underbar pannacotta med daimsmak (4 personer)

5 dl vispgrädde

3 st gelatin blad (kan även göras på b la gelesocker, men då är det andra mått)

0,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker / en vaniljstång

2 st dubbeldaim

Gör såhär;

Blötlägg gelatinbladen i ca 10 minuter.

Finhacka daimen.

Blanda socker och vanilj i en kastrull. Häll i grädden och blanda om.

Låt blandningen koka upp och koka i ca 1-2 minuter. Rör ofta så att inte grädden bränns och passa noga så att det inte kokar över.

Ta av kastrullen från plattan.

Krama ur gelatinbladen för att få bort så mycket vätska som möjligt. Rör ner dessa i gräddblandningen, och rör tills bladen lösts upp.

Blanda i daimen.

Häll upp i skålar/små glas och förvara i kylen tills det är dags att servera.

Toppa med valfri bär eller frukt.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

Blanda socker och vanilj, och häll sedan på grädden.

Blanda först i gelatinbladen, och rör sedan ner daimen.

Häll upp i skålar och låt stå i kylen tills den har stelnat. Garnera med färska eller frysta (dock tinade) bär.

Tips!

Om du vill göra en vaniljpannacotta så använder du samma recept, uteslut bara daimen.

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *