Härlig lördag med familjetid och god middag!


Idag tog hela familjen en långpromenad tillsammans på förmiddagen och vi avrundade det hela med att handla mat. Jag älskar att handla mat! Skumt kanske, men jag kan tycka att det är jätteskönt att gå och botanisera bland grönsaker, fina köttbitar, härliga ostar och allt annat man kan tänkas köpa.

Idag bestämde vi oss för att göra pizza tillsammans – det är ju så gott med hemgjord pizza! Man borde verkligen göra det oftare! Det är en perfekt maträtt där alla kan välja egna ”toppings” och det känns betydligt nyttigare än att köpa en pizza från pizzerian.

Dottern ville ha en massa ananas på sin bit så det förberedde vi förstås. Att hon somnade en kvart innan pizzan var klar var väl typiskt, men hon får en bit till lunch imorgon. 🙂

Vi andra valde att ha bacon, skinka, lök och champinjoner på pizzan, utöver den goda tomatsåsen och smakrika osten. Nedan får du recept på en väldigt god, och framförallt enkel, deg samt en smakrik tomatsås. Välj topping efter vad ni själva tycker om.

Servera gärna med en hemgjord pizzasallad. Recept? Se här 🙂

Pizzadeg (en plåt, eller två runda pizzor)

1/4 paket jäst

2 dl vatten (37 grader)

1/2 dl rapsolja

5-6 dl vetemjöl special

Ev salt och peppar

Gör såhär;

Lös jästen i vattnet. Tillsätt olja, ev kryddor samt mjölet. Bearbeta degen ca 5-10 minuter. Låt jäsa under bakduk i ca 25 min.

Låt degen jäsa i ca 25 minuter, sen är den klar och kan bakas ut.

 

Smakrik tomatsås

1 förpackning krossade tomater (”Mutti´s” är jättebra men idag använde jag Coop´s egna vilket också funkade superbra)

0,5 msk tomatpuré

0,5 msk balsamico vinäger

0,25 dl rapsolja

0,25 dl vatten

Salt & peppar

Oregano

Gör såhär;

Blanda alla ingredienserna i en mixer och mixa till önskad konsistens. Smaka av och krydda ev lite mer.

 

Pizzan

 

Förbered alla tillbehör. (om du vill ha bacon behöver du steka den först)

Baka ut pizzadegen. Jag brukar göra det direkt på en oljad plåt.

Bred på tomatsåsen på degen och lägg på valfri topping. Avsluta med osten och grädda pizzan i 10-15 minuter, 225 grader – varmluft.

Servera den nygräddade pizzan med sallad.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *