Lasagne – en klassiker! 1


 

Hej på er!

Hoppas att ni har haft en härlig lördag! Här har det regnat i princip hela dagen, det känns verkligen som att hösten är här. Nu när graderna sjunker, vädret blir sämre och det blir mörkt ute så är det extra mysigt att pyssla i köket och göra långkok, baka bröd och ta tillvara på höstens alla härliga smaker.

Något som jag tycker är extra gott en mysig en ruggig höstkväll är en rykande het lasagne. En god sallad till och något gott att dricka – det kan knappast bli bättre! Jag tänkte att ni skulle få ett finfint basrecept på lasagne. Här gör du ostsåsen själv vilket är väldigt enkelt och mycket godare än den färdiga som finns att köpa i tetra. Köttfärssåsen får gärna puttra länge och här kan du låta rivna morötter, svamp, fläsk, champinjoner eller annat gott samsas med de andra härliga smakerna.

Ge lasagnen gott om tid i ugnen. Förbered en god sallad, duka och ropa när maten är färdig. En succé!

 

Köttfärssås

1 kg blandfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk/tetra krossade tomater
1 burk/tetra passerade tomater
1-2 msk tomatpuré
1 buljongtärning (eller motsvarande mängd god fond)
2 paket bacon
200 gram färska champinjoner
Salt och peppar
Övriga kryddor efter tycke och smak

Ostsås

2 msk smör
2 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl grädde
1-2 dl riven ost
Salt och peppar

Lasagneplattor

Riven ost till topping

Gör såhär;

Köttfärssåsen gör du enkelt genom att bryna köttfärsen i smör. Tillsätt sedan hackad lök, pressad vitlök och strimlat bacon och låt detta fräsa några minuter. Tillsätt passerade och krossade tomater, tomatpuré, kryddor, buljong och svamp. Låt detta puttra ihop i ca 15 minuter (gärna längre) och smaka av efterhand och krydda efter eget önskemål. Ställ köttfärssåsen åt sidan tills det är dags för montering.

Koka ihop ostsåsen genom att låta smör smälta i en kastrull. Rör ner mjölet och rör tills det är klumpfritt. Tillsätt vätskan efterhand och rör så att såsen tjocknar. Rör ner osten och låt den smälta.

Sätt ugnen på 225 grader. Montera ihop lasagnen genom att lägga ett lager köttfärssås i botten, fortsätt med ostsås och täck därefter med lasagneplattor. Upprepa tills du fyllt formen. Avsluta med ett lager plattor, ostsås och toppa med riven ost. Gratinera i ca 30-40 minuter till den fått fin färg och plattorna är färdiga.. Servera gärna med en krispig sallad och eventuellt en kall creme fracihe-sås.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Lasagne – en klassiker!

  • Caroline

    Hej

    Vilket mumsig blogg 🙂 Ska ha gäster från Norge på lördag och vill bjuda på enkelt men gott till lunchen och hittade din blogg. Tänker göra denna lasagne som jag tror är mycket god.

    Tack för att du delar med dig och lägger ner jobb på bloggen så vi andra kan få prova recept och bli inspirerade.