Pastagratäng


Halloj!

Först och främst ska vi väl klargöra att det här receptet aldrig kommer vinna något pris för att bli bra på bild men så kan det gå en vardagskväll när alla är trötta och hungriga, då finns det inte riktigt tid för styling och fix.

Något den är rätten har är massor av god smak! Den här pastagratängen kan du göra både på rester och på nylagat mat. När jag var liten lagade pappa pastagratäng och det var min och lillbrorsans favorit. Så pass stor favorit att vi önskat den uppe i senare ålder, och nu gör jag den till mina barn.

I grunden är pastagratängen som en lasagne – pasta, köttfärssås och béchamelsås. När jag lagade detta till middag hade jag både kokt pasta och köttfärssås i kylen, då blir detta en supersnabb rätt att dra fram en vardagskväll.

Pastagratäng (4-6 portioner)

Kokt pasta enligt anvisningar
Köttfärssås
Ost

Béchamelsås enligt följande recept;

2 msk smält smör
2,5 msk vetmjöl
5 dl mjölk
Salt och peppar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Om du har inte rester att använda gör du köttfärssås och kokar pasta. Bechamelsåsen gör du genom att smälta smöret. Rör ner mjölet i smöret tills du får en slät massa. Tillsätt mjölken, lite i taget, och rör hela tiden medan du låter det hela tjockna på medelvärme. Ta i lite mjölk i taget. Smaka av med salt och peppar.

Ta fram en ugnsform och varva med pasta, köttfärssås och béchamelsås. Toppa med riven ost och gratinera tills allt fått fin färg och blivit varmt. Servera!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.