Mac and cheese – bästa makaronigratängen!


mac1

Ja men hej,

Läget bra hoppas jag! Mello är över för ikväll, förkylda barn hostar så smått i soffan och jag drar fram datorn en stund, skönt!

Det har varit en del sötsaker här på bloggen senaste veckan, vi får absolut variera med  lite mat nu!

Kidsen här hemma gillar pasta och makaroner går alltid hem! Jag är ju som ni vet inte så himla förtjust i att slänga mat så häromdagen när vi hade ett gäng överblivna makaroner i kylen fick dessa förvandlas till ”mac and cheese”, en krämig makaronigratäng med ost och annat gott!

Gratängen kan du egentligen smaksätta som du vill. Lite riven muskot, örter eller riva ner en vitlöksklyfta som jag gjorde. Välj efter tycke och smak! Gör dem i små portionsformar eller en större gratängform. I receptet nedan har jag fyra dl vätska (vatten och grädde), här kan du använda mjölk också om du vill det.

Och osten, viktigt i denna rätt, välj en du tycker riktigt mycket om! : )

Mac and cheese (4 portioner)

Kokta makaroner för 4 personer
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
1,5 msk smör
1,5 msk mjöl
2 dl riven ost

Gör såhär;

Koka makaronerna om du inte gjort det innan. Skölj med kallt vatten så att de inte klumpar ihop sig till en stor hög av makaroner. ; )

Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Tillsätt vätskan lite i taget – rör hela tiden. Såsen kommer att tjockna hela tiden så fortsätt hälla i vätskan tills allt är i kastrullen. Tillsätt vitlök samt smaka av med salt och peppar. Häll i 1 dl riven ost och rör om så att osten smälter. Rör ner makaronerna och blanda om ordentligt. Häll i en ugnsform och toppa med resten av osten. Gratinera i ugnen i sisådär 20 minuter tills allt är varmt och gratängen fått fin färg. Servera med valfritt tillbehör.

mac2

 

mac3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.