Enkel och god gratäng med köttfärs, champinjoner och zucchini!


Ikväll testade jag en maträtt som jag inte gjort förut, jag tycker alltid att det är lika roligt. Kvällens middag blev en enkel och väldigt god gratäng med bland annat köttfärs, bacon, champinjoner och zucchini.

Gratänger är ju väldigt tacksamt, de är ofta lätta att förbereda och så klarar de sig själva i ugnen en stund medan man kan fixa med lite disk, förbereda en sallad eller liknande. Det brukar ofta vara en maträtt som lämpar sig bra för ”matlådor”.

Gratängen är ett bra alterativ för de som äter LCHF-kost, men funkar lika bra alla egentligen. Vi kommer definitivt att göra den igen. En sallad och en bit bröd serverades till idag, en perfekt vardagsrätt som passar såväl vuxna som barn.

Köttfärsgratäng med champinjoner och zucchini (4-6 personer)

800 gram köttfärs

2 paket bacon

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 dl chilisås (jag använde Heinz på glasflaska)

1-2 msk tomatpuré

2 burkar konserverade champinjoner

1 zucchili

5-6 dl riven ost

Salt och peppar

Äggstanning

3 st ägg

2dl vispgrädde

1 dl mjölk

Salt och peppar

Gör såhär;

Bryn köttfärsen. Tillsätt hackad gul lök och vitlök, samt bacon i strimlad. Fräs ca 5 minuter. Tillsätt chilisås och tomarpuré samt salt och peppar, låt putta ytterligare ca 5 minuter. Skiva zucchinin i tunna skivor, ca 3-5 mm tjocka

Smörj en ugnsfast form med smör och lägg avrunna champinjoner i formen så att det täcker bottnen. Lägg på hälften av köttfärsen och bred ut. Lägg över hälften av zucchinin och toppa med 2-3 dl riven ost. Upprepa; lägg på köttfärs och zucchini. Blanda ihop äggstanningen och häll detta över gratängen. Avsluta med att toppa med riven ost.

Gratinera i ugn, ca 225 grader (varmluft) i ca 25-30 minuter. Servera med sallad och gärna ett gott bröd.

Gör köttfärsblandningen och ”montera ihop” gratängen. Gör detta i två lager. Avsluta med äggstanning och riven ost.

Gratinera i ugn, 225 grader (varmluft) i ca 25-30 minuter. En sallad till och middagen är fixad!

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.