Bästa höstpajen med trattkantareller/trumpetsvamp, bacon och blomkål!


IMG_1444

Hej,

Detta måste ni spana in – denna höstpaj är något alldeles extra! Ni ser väl så gott det ser ut? ; )

I helgen var vi iväg på utflykt med mig hem hade jag härliga trumpetsvampar! Varje höst sedan jag var liten har jag plockat svamp massor av gånger men sedan jag flyttade från hemtrakterna söderut har det inte blivit lika mycket av det där med svampplockandet… Dock finns det ju att tillgå iaf, så jag blev jätteglad när jag sprang på dessa!

Att göra paj är alltid smidigt och gott och med en fräsch sallad och en god sås är man liksom hemma, det funkar till såväl lunch som middag.

Fyllningen i den här pajen består förutom svampen också av bland annat blomkål och bacon men experimentera gärna med exempelvis salami, broccoli eller andra godsaker. Timjan tycker jag är en ypperlig krydda att använda sig av och vitlök funkar alltid!

Jag gjorde små portionspajer idag men det går fint att göra en stor också. Jag är inte alltid så förtjust i äggstanning så jag gjorde den lite krämigare.

Höstpaj med blomkål, bacon och trattkantareller/trumpetsvampar

125 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

2 paket bacon
300 gram trattkantareller/trumpetsvampar
200 gram blomkål i små buketter
Timjan
Vitlök
3 ägg
1,5 dl grädde
1,5 dl creme fraiche
1 msk tomatpuré
Soja
Peppar
1 gul lök
Smör
Ev ost till topping

Gör såhär;

Börja med degen. Nyp ihop kallt smör med vetemjöl till en smulig massa och arbeta hastigt in vattnet. Låt vila i kyl ca 20 minuter.

Tryck ut degen i pajform, nagga med gaffel och förgrädda i ca 10 minuter i 200 grader. Tryck gärna fast lite aluminiumfolie kring kanterna så de inte åker ner under gräddningen.

Rensa svampen, strimla bacon, hacka lök och fördela blomkål i mindre buketter. Fräs på bacon, tillsätt lite smör och häll ner svamp, lök och blomkål. Fräs ihop det några minuter tillsammans med soja och kryddor. Låt svalna något.

Vispa ihop ägg, creme fraiche och grädde med tomatpuré och gärna lite peppar. Häll fyllningen i skalet, därefter äggstanningen och avsluta eventuellt med riven ost.

Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, beroende på hur stor pajform du har.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.