Krämig blomkålsgratäng med baconlindad fläskkotlett 1


IMG_6214

Hej på er!

Nästan lite ”höstigt” idag, svala vindar och blöt mark efter nattens regn… Ganska mysigt, hoppas på en fin höst! Rent matmässigt innehåller hösten väldigt många godsaker i form av grönsaker, frukt och liknande och det är ju perfekt att laga mat efter säsong. Har planer på en himla massa saker!

Blomkålen är god just nu (och billig, 10:-/kg här och då passar jag förstås på att använda mig av det i matlagningen. Igår knåpade jag ihop en krämig gratäng som blev supergod! Passar till det mesta och är lätt att variera i smak. Det är även kanon för de som äter LCHF eftersom att den inte innehåller något mjöl eller liknande för att reda såsen.

Jag smaksatte min gratäng med vitlök/ört-smakande philadelphiaost, men om du hellre föredrar någon annan smak så går det fint att byta. Toppa med valfri ost och skjuts in i ugnen!

Igår serverade jag gratängen tillsammans med en bacon, och ostfylld, fläskkotlett. Mycket gott och väldigt enkelt!

Prova prova! : )

Krämig blomkålsgratäng med baconlindad fläskkotlett (4 personer)

4 st fläskkotletter (ca 800 gram)
8 skivor bacon
8 skivor ost
Peppar

Ett blomkålshuvud
200 gram philadelphiaost (valfri smak)
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
Några stänk chilisås
Salt och peppar
3 dl riven ost

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader, jag använde varmluft.

Dela blomkålshuvudet i mindre bitar och fördela i ett jämnt lager i en ugnsfast form. Blanda samman alla ingredienser till såsen (dock ej den rivna osten) i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll såsen över blomkålen och toppa med riven ost. Gratinera i ugnen i ca 25-30 minuter, tills blomkålen är mjuk och osten fått fin färg.

Under tiden som gratängen är i ugnen förbereder du kotletterna. Fördela två skivor ost på varje kotlett och linda in detta med två skivor bacon. Bryn kotletterna ett par minuter på varje sida och lägg dem sedan i en form för att låta dem bli färdiga i ugnen, ca 10 minuter.

Servera gärna med en god sås.

IMG_6197

Fördela en ostskiva på varje kotlett och linda in i bacon. Bryn kotletterna och låt dem stekas klart i ugnen.

IMG_6204

Koka upp såsen och häll över blomkålen. Toppa med ost, skjuts in i ugnen!

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Krämig blomkålsgratäng med baconlindad fläskkotlett