Köttfärspaj á la LCHF med sallad och krämig vitlöksdressing 1


Go kväll där ute!

Idag kommer jag med ett riktigt höjdarrecept! Ni vet ett sånt där recept där man äter lite för mycket, fast man redan är mätt, men det är så gott att man bara vill ta en liiiten tugga till och sen sitter man proppmätt och undrar vad som hänt. 🙂 Kanske inte riktigt så drastiskt, men ritkigt gott var detta!

Här hemma så blandas vanlig kost med en del LCHF-recept och idag stod LCHF på agendan. Jag har länge tänkt på att göra en paj men fått lite svårt att komma på en bra pajdeg som inte innehåller mjöl – tills idag. Pajdegen jag gjorde idag blev så god att jag kommer att använda den många gånger till, även om jag ska bjuda personer som inte äter LCHF. Om du däremot vill ha en pajdeg som inte är LCHF utan baserad på vetemjöl så finns det recept här på det.

Fyllningen till denna paj bestod bland annat av köttfärs, bacon, svamp och diverse smaskiga kryddor. Jag är personligen inte så förtjust i när det blir för mycket äggstanning, så därför passade denna paj mig bra. Det finns helt enkelt ingen klassisk äggstanning här utan här blandas ett ägg och crème fraiche ner i köttfärsblandningen och that’s it.

Riktigt gott blev det, och jag ser redan fram emot resterna till lunch imorgon. Till pajen serverades en sallad samt en krämig vitlöksdressing. Recept på den hittar du här. Jag testade även ett nytt LCHF-bröd tidigare idag som passade fint till. Recept här. : )

Köttfärspaj á la LCHF (4 portioner)

Pajdeg;

1/2 dl kokosnötsmjöl

2 1/2 dl mandelmjöl

1/2 dl skalade sesamfrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 msk kallt vatten

50 gram kallt smör

1 dl riven hushållsost (eller någon mer smakrikare variant om du önskar det)

1-2 ägg beroende på storlek

Fyllning;

500 gram köttfärs

10 skivor bacon

1 burk skivade champinjoner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

0,5 dl chilisås

2 msk tomatpuré

2 tsk soja

1 tsk dijonsenap

2 krm timjan

2 krm peppar

1 ägg

2 dl creme fraiche

2 dl ost

2 paprikor, gärna i olika färger

Gör såhär;

Pajdeg; Blanda mandelmjöl, kokosnötsmjöl, pofiber, fiberhusk, sesamfrön och salt i en mixer. Mixa till ett slätt mjöl. Lägg över mjölblandingen i en bunke och tillsätt smör, ost och ägg. Blanda samman allting till en fast deg. Tryck ut degen i en pajform (gärna springform ca 24-25 cm). Nagga degen och låt vila i kyl minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter i 200 grader.

Fyllning; Bryn köttfärsen och tillsätt lök, svamp och bacon. Tillsätt chilisås, tomatpuré, pressad vitlök, soja, senap och övriga kryddor. Låt puttra ett par minuter.

Tillsätt creme fraiche och ett ägg, rör om och låt allt bli varmt. Riv osten och lägg den i bottnen på den förgräddade pajdegen. Häll över köttfärsröran och toppa med paprika. Grädda i ugnen i ca 25 minuter. Om pajen blir för mörk på slutet kan du täcka den med aluminiumfolie på slutet.

Servera gärna med en sallad och en god dressing.

Blanda samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut degen i en springform. Låt vila minst 30 minuter i kyl och förgrädda sedan pajskalet i 10 minuter i 200 grader.

Bryn köttfärsen, tillsätt bacon, svamp och lök och fräs ihop. Tillsätt kryddor och låt puttra några minuter.

Tillsätt creme fraiche och ägg. Se till allt blandningen är varm, smaka gärna av.

Lägg den rivna osten i bottnen på det förgräddade pajskalet och lägg köttfärsfyllningen ovanpå. Toppa med paprika. Gratingera i ca 25 minuter.

Servera pajen med en god dressing och en härlig sallad. Ett gott bröd till är också uppskattat.

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Köttfärspaj á la LCHF med sallad och krämig vitlöksdressing