Underbar lasagne med LCHF-pasta eller vanlig – smakrikt och krämigt!


IMG_1795
Mjaa, jo – bilden skulle kunna ha blivit bättre men ibland hinns inte allt med. Håll tillgodo ändå : )

Hej på er!

Idag blir det återigen ett LCHF-inspirerat inlägg, och en riktig favorit för oss – lasagne! Jag tycker att det är så otroligt gott men nu när jag inte äter några direkta mängder av vare sig pasta, ris eller potatis så har lasagne blivit en sådan rätt som fallit bort lite. Tills nu! Det här receptet är precis lika gott som en ”vanlig” lasagne, och känns lite lyxig eftersom att den görs med färsk pasta.

Om du känner att du hellre använder vanliga lasagneplattor kan du göra det, receptet i övrigt är likadant.

Nedan finner du recept på såväl färsk pasta som en ostsås och en härlig köttfärssås. Om du redan har en favoritköttfärssås kan du förstås använda den. Utgå från ”pastan” och ostsåsen och smaksätt lasagnen enligt eget önskemål. Det är lite pill med alla tillbehör så det är ingenting man svänger ihop på en kvart, men väl värt tiden. Pastan håller ett par dagar i kylen så kanske har du tid att göra den en kväll i veckan för att sedan montera ihop lasagnen ett par dagar senare?

Vi kommer definitivt att göra den här många gånger om! Det blir rejält med mat, och vi har nu en hel del matlådor i kylen som ska plockas fram till lunch de kommande dagarna. Det går fint att halvera receptet om du känner för det.

När vi äter LCHF-rätter där vi vill ha pasta som bas använder jag samma recept som nedan, den enda skillnaden är att jag skär den i smala strimlor istället för plattor. Gott, enkelt och väldigt mättande!

Tanken var att ni skulle fått en hel del steg-för-steg-bilder men med trötta barn runt mig i köket så fick fokus ligga på att roa dem istället för att fota. Men att greja ihop en köttfärssås och ostsås fixar ni utan bilder! : )

LCHF-lasagne (4-6 personer)

Pasta

8 st hela ägg
250 gram naturell philadelphiaost
1 krm salt
1 dl fiberhusk

Köttfärssås

1 kg blandfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk/tetra krossade tomater
1 burk/tetra passerade tomater
1-2 msk tomatpuré
1 buljongtärning (eller motsvarande mängd god fond)
2 paket bacon
200 gram färska champinjoner
Salt och peppar
Övriga kryddor efter tycke och smak

Ostsås

5 dl vispgrädde
50 gram philadelphiaost
3 dl riven ost
Salt och peppar

Riven ost till topping

Gör såhär;

Börja med att förbereda pastan. Sätt ugnen på 150 grader och förbered två plåtar med bakplåtspapper. Vispa samtliga ägg poröst till en fluffig massa, det tar 2-3 minuter. Tillsätt osten och rör till en jämn smet. Blanda salt och fiberhusk i en skål och rör ner detta under omrörning. Se till att få en så jämn smet som möjligt. Fördela smeten jämnt på de två plåtarna. Smeten ska nu kavlas ut och det lättaste är då att; ta ytterligare ett bakplåtspapper, smörja det med lite olja, lägg den oljade sidan ner mot smeten och börja kavla. Det är lite trixigt men det går. Smeten ska kavlas ut tunt, den ska nästan täcka plåten. Dra av den översta biten bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Ta ut, låt svalna och skär i valfria bitar.

Köttfärssåsen gör du enkelt genom att bryna köttfärsen i smör. Tillsätt sedan hackad lök, pressad vitlök och strimlad bacon och låt detta fräsa några minuter. Tillsätt passerade och krossade tomater, tomatpuré, kryddor, buljong och svampa. Låt detta puttra ihop i ca 15 minuter och smaka av efterhand och krydda efter eget önskemål. Ställ köttfärssåsen åt sidan tills det är dags för servering.

Koka ihop ostsåsen genom att låta grädden koka upp under omrörning i en kastrull. Tillsätt philadelphiaost och salt och peppar och låt såsen tjockna något. Rör ner den rivna osten, rör tills den smält ordentligt. Smaka av och ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 225 grader. Montera ihop lasagnen genom att lägga ett lager köttfärssås i botten, fortsätt med ostsås och täck därefter med lasagneplattor. Upprepa tills du fyllt formen. Avsluta med ett lager plattor, ostsås och toppa med riven ost. Gratintera i ca 20-25 minuter till den fått fin färg. Servera gärna med en krispig sallad och eventuellt en kall creme fracihe-sås.

IMG_1703

Knåpa ihop pastan enligt anvisningar och förvara i plastpåse i kyl så att den inte torkar.

IMG_1778

Gör köttfärssås och ostsås och montera ihop lasagnen tillsammans med den färska pastan. Toppa med riven ost och gratinera i ca 20-25 minuter. Servera gärna med god sallad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.