Västerbottenpaj


Hej på er,

Idag är det pajrecept på ingång!

Nu har vi betat av midsommar och nästa mathögtid kan väl nästan vara kräftpremiären? Oavsett så tänkte jag bjuda er på en riktigt klassiker, nämligen västerbottenpaj.

Jag är inte så jätteförtjust i en riktigt stark Västerbottenost utan väljer gärna en något mild variant, ta den du själv tycker bäst om. Pajen i sig är riktigt god oavsett ost, krispigt skal och krämig fyllning.

Pajen gör du lätt till en LCHF-variant genom att använda en LCHF-pajdeg, se recept här på bloggen.

Servera gärna med klassiska tillbehör som creme fraiche/gräddfil, rödlök, stenbitsrom eller något annat smaskigt.

Västerbottenpaj

3 dl vetemjöl
125 gram kallt smör
En nypa salt
1 helt ägg

2 dl vispgrädde
3 hela ägg
3 dl riven västerbottenost
Salt och peppar

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader, jag hade inte varmluft.

Nyp samman mjöl, salt och smör, tillsätt därefter ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en springform, nagga den med gaffel. Ställ i kylen i ca 20 minuter. Förgrädda därefter i ca 10-12 minuter. Täck kanterna innan med aluminiumfolie för att förhindra att kanterna faller ner.

Vispa ihop fyllningen genom att blanda ost med grädde och ägg. Smaksätt med salt och peppar. Häll i pajskalet och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter tills den fått fin färg. Den stannar något när den svalnat så den behöver inte vara helt stel när du tar ut den. Låt svalna något, servera ljummen eller kall.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.