Smördegspaj med kantareller 1


svamp2

Hej på er,

Har du ätit kräftor än ändå? Jag har! : ) Gud så gott det är!

Nu tänkte jag dra till med ett recept som passar utmärkt till kräftskivan eller god lunch i höstsolen… (ja, det är faktiskt höst snart och när svampsäsongen kommer igång ordentligt kommer i alla fall jag att göra dessa små godingar igen)

Dessa småpajer har smördeg som bas och en krämigt, god äggstanning som fyllning. och förstås, gyllne kantaller! Perfekt att servera på en buffé eller med en god sallad. Om du vill kan du göra en större paj istället för små men då får du prova dig fram med gräddningstiden.

Jag använde mig av färdig smördeg, supersmidigt! Det är överkurs förstås att knåpa ihop en smördeg men har du tid och lust är det klart extra lyxigt.

Pajerna tog slut så himla fort så det fanns inte så många kvar att fota; därav den lite torftiga bilden : )

Smördegspajer med kantareller (ca 8-10 st)

1 rulle smördeg
200 gram kantareller
3 dl vispgrädde
3 ägg
1 vitlöksklyfta
Färsk timjan
2 dl riven ost + ca 1 dl till topping
Smör
Salt och peppar

Gör såhär;

Om du har färska kantareller steker du dem i smör först så att du blir av med vätska. Och använder du frysta tinar du dem först så att du kan krama ut vätska.

Blanda samman ägg, grädde, ost med kryddor. Tryck ut smördegen i en muffinsform av plåt, smörj gärna något. Du kan också kavla ut den först om du inte vill trycka så mycket.

Häll ner äggstanning i formarna (fyll ca 3/4) och fördela kantarellerna i smeten. Toppa med riven ost. Gratinera i ca 15 minuter i 200 graders värme. Låt dem svalna något så att stanningen ”stannat”.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Smördegspaj med kantareller