Läcker jordgubbsmarmelad med syrlig rabarber och vanilj


Sådär ja, då var ordningen något återställd, förkylningen börjar släppa hos barnen och det finns lite tid att pyssla i köket.

Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg så svängde jag ihop en god marmelad under helgen, en marmelad gjord på färska jordgubbar, rabarber och härlig vanilj. Jag tror att marmeladen kommer att funka superbra till såväl en smörgås till en bit kex med en salt ost på.

Väldigt lätt är det att göra också! Jag använde mig av färdigt syltsocker, då går det fort och får en bra konsistens direkt. Om du vill göra mycket marmelad, tänk då på att göra flera satser istället för att dubbla receptet. Om du ökar på alla mängder kan det bli svårt att få till rätt koktid och rätt konsistens.

Jordgubbsmarmelad med rabarber och vanilj (1 sats)

200 gram skivade rabarber

800 gram skivade jordgubbar

2 tsk vaniljsocker

500 gram syltsocker

 

Gör såhär;

Skiva jordgubbarna och rabarbern. Blanda frukten med syltsocker och vaniljsocker i en kastrull.

Värm detta långsamt under omrörning och låt sedan koka kraftigt i 5 minuter. Rör då och då så att inget fastnar. Skumma noga om det behövs.

Ta av kastrullen från plattan och låt marmeladen stå i 15 minuter, med lock på.

Häll därefter upp marmeladen på varma rengjorda burkar, förslut väl och förvara mörkt.

Skiva frukten/bären och blanda med socker.

Låt koka enligt anvisningar, vila i 15 minuter och häll därefter upp på burkar. Jag fick ut två burkar av detta recept.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *