Spröda enkla maränger 4


Go´kväll där ute!

Har du provat att göra egna maränger någon gång? Det är faktiskt väldigt enkelt och väldigt mycket godare än de man köper i butik. Det är något visst man att tillverka saker själv i köket, både smaken och känslan blir en helt annan och framförallt styr du själv vad du stoppar i dig.

Många maränger ute i butik innehåller någon form av blekmedel för att vara sådär riktigt riktigt vita, men här har jag använt mig av ett väldigt enkelt recept med få ingredienser som smakar precis lika gott – om inte bättre!

Det här receptet är väl värt att prova. Om du förvarar marängerna väl kan du spara dem i veckor och plocka fram efter behov till efterrätt, fika osv.

Spröda enkla maränger

3 st äggvitor

2 dl strösocker

1 krm salt

1 krm ättika

Gör såhär;

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till skum (gärna i någon form av assistent eller med elvisp). Se till att bunken och vispen är helt torr och fettfri, annars blir det fel och vitorna går inte att vispa upp.  Tillsätt ättika och socker i skummet under vispning. Tillsätt sockret, lite i taget, medan smeten vispas. Vispa en stund till och kontrollera smeten. (om du kan hålla bunken upp och ner utan att smeten rör sig så är marängsmeten klar)

Klicka eller spritsa ut maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 1 timme. Låt eventuellt stå på eftervärme om det behövs. Du bestämmer själv hur du vill ha dina maränger. Om du vill ha dem lite sega kan du kontrollera och provsmaka en maräng redan efter ca 45 minuter.

Låt svalna och förvara torrt.

Vispa ihop marängsmeten och spritsa/klicka ut små maränger.

Förvara marängerna torrt och servera till diverse efterrätter, fika mm.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 tankar om “Spröda enkla maränger