Superstora maränger med mörk choklad – annorlunda fika!


God morgon!

I helgen bakade jag en väldigt massa olika saker och fick en hel del äggvitor över. Jag är ju inget större fan av att slänga mat i onödan så därför satsade jag på att göra en omgång med frasiga maränger – till barnens lycka!

Dessa maränger är härligt frasiga på utsidan men har en seg kärna – verkligen jättegott! Marängerna är smaksatta med en god mörk choklad som ger en fin smakbrytning mot den annars ganska söta marängsmeten. Och just det, marängerna är i megavariant – ett annorlunda tillskott på fikabordet. Vill du göra små, vanliga maränger är detta en jättebra recept.

Om du vill kan du spritsa ut marängerna på bakplåtspapper men om du inte har någon sprits går det precis lika bra att klicka ut dem med två skedar. Det blir nästan mer charmigt med lite olika former och utseende. Denna gången är de som sagt smaksatta med choklad men du kan även smaksätta dem med mint/polkagrisar eller en smaksatt choklad.

Marängerna brukar falla de flesta i smaken och de går fint att servera de som inte tål/äter gluten eftersom att de inte innehåller något mjöl. Ge det en chans nästa gång du får lite äggvitor över! Förvara dem torrt så håller de ett bra tag.

Stora maränger med mörk choklad (ca 8-10 st)

3 st äggvitor
1 1/2 dl strösocker
100 gram mörk choklad

Gör såhär;

Sätt ugnen på 125 grader. Jag använde mig inte av varmluft.
Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna.
Vispa äggvitorna tillsammans med 1/2 dl strösocker. Använd en elvisp eller hushållsassistent, det tar en stund.
När du fått ett vitt, fast skum tillsätter du resten av sockret och fortsätter att vispa. Det ska nu bli en fast och glansig marängsmet. När du kan vända bunken upp och ned utan att marängen rör sig är den färdig.
Ringla ner chokladen i smeten. Undvik att röra om, då blir marängen bara brun istället för fint marmorerad. Klicka istället upp maränger på bakplåtspappersklädd plåt. (använd två skedar och se till att få med både choklad och maräng)
Grädda marängerna i 1 1/2 timme, mitt i ugnen. De ska kännas luftiga. Håll koll under tidens gång. Låt de svalna på plåten och låt de gärna ligga kvar ett par timmar innan du lägger dem i en lufttät burk.

Vispa ihop marängsmeten enligt anvisningar och ringla över den smälta chokladen.

Klicka ut maränger på bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 1 1/2 timme.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.