Kladdkaka med mörk choklad och marängtäcke! 2


kladdkaka

God morgon på er!

Idag är det Fars Dag, har du någon att uppvakta? Här serverar vi nybakade frukostbullar till pappa på morgonkvisten och så blir det överlag en mysig dag för oss att alla att umgås på. Rätt skönt ibland!

Igår hade vi trevliga gäster på besök och jag svängde ihop en kladdkaka till efterrätt! Twisten med denna kladdkaka är att den har ett täcke av maräng, det var verkligen jättegott!

Kakan är inte alls svår att göra! Jag hittade receptet för flera månader sedan i någon tidning och där skrev de att kakan skulle vara inne i ugnen i 60 minuter, vilket jag tyckte lät lite mycket så jag drog ner tiden till 50 minuter. Den är så härligt kladdig och marängen tillför både konsistens och smak!

Vad tycker ni, dags att baka lite? Hör gärna av dig med vad du tyckte! : )

Kladdkaka med marängtäcke (en springform)

200 gram rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 ägg
2 äggulor
125 gram mörk choklad
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker

Maräng

2 äggvitor
1 dl strösocker
1 msk kakao

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj sidorna på springformen med smör och klä bottnen med ett bakplåtspapper.

Separera 2 ägg och lägg vitorna i en bunke (spara gulorna). Vispa vitorna till ett skum och tillsätt socker lite efterhand tills du får en slät maräng. Vänd försiktigt ner kakao.

Smält chokladen och låt svalna något. Vispa smör och socker pösigt med elvisp och vispa därefter ner ägg och gulor ett i taget. Blanda samman alla torra ingredienser och rör ner dem i smeten. Tillsätt den smälta chokladen och rör om till en smet. Häll över smeten i formen och bred över marängen. Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter. Låt svalna och servera med grädde. Pudra gärna över lite kakao inför servering!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Kladdkaka med mörk choklad och marängtäcke!