Skållade, saftiga limpor med fänkål och graham


Häromdagen var det dags för brödbak och även om jag har vissa favoriter (exempelvis enkla källarfranskor), så gillar jag att testa nya recept. Ett recept som låg här i ”prova-på”-högen var receptet nedan – en saftig limpa med skållat rågmjöl med smak av fänkål.

Jättegott! Receptet ger 4 mindre limpor så det är ett perfekt bröd att baka för att sedan skiva upp och lägga i frysen. Där håller det sig fint en längre tid och så plockar man bara fram efterhand som man vill ha en limpmacka eller två.

Limporna tar lite tid att göra eftersom att rågmjölet först ska skållas (och svalna) och sedan ska degen jäsa ett par gånger men det är värt tiden. Om du vill ha lite tuggmotstånd så kan du tillsätta någon deciliter eller två av dina favoritfrön, exempelvis linfrön och/eller solrosfrön.

Limpor med skållad råg och fänkål (4 mindre limpor)

6 dl vatten

6 dl grovt rågmjöl

1 msk fänkål, stött

1 msk salt

100 gram smält smör

5 dl vatten

1/2 dl brödsirap

3 dl grahamsmjöl

Ca 13-15 dl vetemjöl special

Gör såhär;

Koka upp 6 dl vatten och tillsätt rågmjöl, fänkål och salt. Rör ihop till en tjock gröt och låt blandningen blir rumstepererad.

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda smält smör och 5 dl vatten, låt detta bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Tillsätt sirap och råggröten och låt allt blandas. (om du vill ha frön i limporna tillsätter du dessa här).

Blanda i grahamsmjöl och vetemjöl, ta lite efterhand om degen bearbetas. Arbeta degen kraftigt, gärna i maskin, tills den blir smidig. Tillsätt vetemjöl efterhand. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

Ta upp degen och arbeta på mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar och forma till limpor. Lägg limporna på tvären i en långpanna (30×40 cm), klädd med bakplåtspapper. Pensla gärna limpornas långsida med olja så är de lättare att separera när de är gräddade. Skär 2-3 skåror i varje limpa med en vass kniv. Låt jäsa i ca 30-40 minuter.

Pensla limporna med vatten eller mjölk och grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter.

Värm smält smör och vatten till 37 grader. Tillsätt sirap och ”gröt”.

Arbeta in grahamsmjöl och vetemjöl. Låta degen jäsa.

Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till fyra limpor. Skär djupa skåror i varje limpa och låt jäsa igen.

Grädda limporna i 175 grader i ca 50-60 grader.

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *