Vaniljkokta plommon med lättvispad grädde 1


Tjingeling!

Jag har fortfarande en massa frukt kvar här hemma och nu var jag tvungen att hitta på något med en del av de plommon som låg och väntade på mig i kylen. Efter en del surfande på Internet har jag sett diverse recept på inkokta plommon där man använt sig av någon form av alkohol – vin, rom osv – men eftersom att jag själv inte är förtjust i detta så har inte recepten lockat mig riktigt. Själva grejen med inkokta plommon har jag dock fastnat för och därför tänkte jag nu bjuda dig på en helt alkoholfri variant, nämligen vaniljkokta plommon.

Det är helt enkelt plommon som fått sjuda i en vaniljdoftande sockerlag. Dessa plommon håller cirka en vecka i kylen, eller så kan du frysa dem i lagen och då håller de förstås ännu längre. Låt plommonen vila minst ett dygn i lagen innan du serverar dem så hinner smakerna komma fram ordentligt.

Egentligen är det en smaksak hur du vill ha dina plommon. Antingen tar du dem som de är eller så skållar du dem först och drar bort skalet innan du lägger dem i lagen. Prova dig fram med vad du tycker är bäst.

Jag och maken provsmakade detta igår och det var väldigt gott! Jag serverade plommonen med lite lättvispad grädde men det är säkerligen väldigt gott med en kula glass också. Och varför inte ett krispigt kex av något slag? En perfekt höstig dessert!

Vaniljkokta plommon (4 personer)

500 gram plommon, urkärnade och halverade

4 dl vatten

2,5 dl strösocker

1/2 vaniljstång

Gör såhär;

Börja med att skölja plommonen, halvera och kärna ur dem. Koka upp vatten, socker och vaniljstång och låt sockerlagen koka samma i ca 10 minuter. Rör om då och då. Lägg ner plommonhalvorna i kastrullen och låt dem sjuda i ca 2-3 minuter. Vänd ett par gånger.

Lägg över plommonen i en värmetålig glasburk och häll sedan över sockerlagen. (plocka bort vaniljstången)

Låt det hela vila ett dygn och sedan är det klart för servering. Servera med valfritt tillbehör.

Koka ihop vatten, socker och vaniljstång och låt sockerlagen koka i ca 10 minuter. Rör om med jämna mellanrum.

Lägg ned plommonen i sockerlagen och låt sjuda ett par minuter.

Lägg plommonen i glasburkar och häll över den heta sockerlagen. Stäng burken och låt svalna. Förvara i kyl.

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Vaniljkokta plommon med lättvispad grädde