Läcker tosca-kaka med valnötter, cashewnötter och pumpafrön 1


Go kväll!

Här hemma har det bakats en hel del på senaste tiden och detta beror framförallt på att familjen kommer att utökas med en liten bebis om en vecka eller två så jag tänkte att det vore bra att fylla upp frysen med lite bakverk så att man kan bjuda kommande gäster på hembakat.

En kaka som jag gjort är en klassisk toscakaka, som är himla gott. Det klassiska är förstås att ha mandel på, antingen hackad eller mandelspån, men eftersom att jag inte hade det hemma och inte kände för att dra mig iväg till affären med två små busungar, så fick det bli lite improvisation. Toppingen på min toscakaka den här gången blev en blandning av valnötter, naturella cashewnötter samt pumpafrön. Det visade sig vara en jättegod kombination som jag kommer använda mig av många gånger framöver. Vill du ha mandel, eller några andra nötter, går det förstås att byta ut som du själv vill.

Toscakaka (en springform, ca 8-10 bitar)

100 gram smör

2 ägg

1,5 dl strösocker

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

0,5 dl mjölk

Toscasmet

150 gram nötter (valfri mix eller mandelspån)

100 gram smör

1 dl strösocker

2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna något. Smörj och bröa en springform.

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vänd ner detta i äggsmeten. Tillsätt mjölk och det smälta smöret. Vänd runt så att allt blandas.

Häll smeten i den smorda formen och grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 20 minuter.

Blanda ihop toscasmeten under tiden som kakan är i ugnen.

Blanda nötter, smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull. Låt blandningen bli varm och rör hela tiden. Låt blandningen koka upp och sjud sedan någon minut under omrörningen så att smeten tjocknar.

Ta ut kakan efter 20 minuter och häll på toscasmeten. Bred ut smeten och grädda i ytterligare i 15 minuter, men sätt nu kakan i mitten av ugnen. Känn med sticka och kika så att toscasmeten fått fin färg. Grädda eventuellt ett par minuter till om det behövs.

Blanda ihop kaksmeten enligt anvisningar och grädda i en smord springform i ca 20 minuter.

Blanda alla ingredienser till toscasmeten och låt koka upp. Sjud någon minut.

Bred på toscasmeten på kakan och grädda i ytterligare 15 minuter, nu i mitten av ugnen.

Låt kakan svalna och servera. Den går bra att frysa men dela den gärna i bitar först.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Läcker tosca-kaka med valnötter, cashewnötter och pumpafrön

  • Caroline

    Hej!
    Vilket bra recept!
    Jag testade den här idag med valnötter och den blev jätte god.
    Sparade ditt recept på pinetrest. Jag hoppas att det inte för något?!
    Ha det fint!