Äppeltosca 1


Hej på er!

Nu är det ju verkligen hög tid för äpplen – härliga äpplen i butiken och på träden! Hösten är verkligen favorithögtid när det kommer till grönsaker och frukter och idag blir det ett riktigt äppelrecept här på bloggen.

Jag vet inte huuuuur många äppelkakor det bakas här hemma varje år men det kan ju ibland vara en kul att gå ifrån sitt gamla favoritrecept och prova nånting nytt, eller hur? Idag ska ni få ett recept som faktiskt kan bli en ny favorit.

När jag var liten bakade min mormor toscakakor och det är ju bara SÅ himla gott! Hur det bli om man gjorde om en äppelkaka till en toscakaka? Det blir jättegott vill jag lova! Spana in receptet nedan!

Äppeltosca

2 ägg
100 gram smält smör
1,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
1,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2-3 äpplen
2 tsk kanel + 2 msk socker

Toscasmet

50 gram smör
1 msk ljus sirap
0,75 dl strösocker
50 gram flagad mandel (eller flisad mandel)
1 msk mjöl
1 msk mjölk

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader, jag hade inte varmluft. Klä en springform med bakplåtspapper.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten. Vänd till sista ner det smälta smöret. Häll smeten i formen. Skala äpplen och blanda med kanel och socker, tryck ner i smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut kakan och höj värmen till 200 grader.

Gör toscaglasyren genom smälta smöret. Tillsätt alla andra ingredienser och koka samman ett par minuter så att den tjocknar. Förbered gärna detta medan kakan är i ugnen. Häll på glasyren på kakan och grädda i ca 8-10 minuter. Låt svalna.

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Äppeltosca