Läcker äppelkaka


Hej på er,

Härligt med måndag och en helt ny vecka framför oss. Något som också ligger framför oss är hösten – och jag älskar hösten och dess ingredienser! Äpplen, plommon, rotfrukter och massa annat gott kommer att användas i mängder här hemma.

Idag tänkte jag att ni skulle få recept på en superhärlig äppelkaka, bland de godaste jag gjort. Saftig kaka, smakrika äpplen och söt glasyr på toppen. Att den sedan är enkel att göra är ju bara plus i kanten.

Jag har valt att täcka min springform med bakplåtspapper, då är det lätt att lyfta ur kakan ur formen. Vill du hellre smörja formen och ex täcka kanterna med ströbröd så går det lika bra.

Låt gärna äpplena ligga i socker och kanel och marinera en stund, de blir bara godare då. Det här receptet passar även utmärkt om du vill använda dig av plommon eller päron istället.

Min form som jag använder mig av är ca 25 cm i diameter.

Om du lägger till lite vaniljsås eller en kula vaniljglass så har du en underbar efterrätt att servera efter en god middag.

Läcker äppelkaka

150 gram mjukt smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 hela ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
4 äpplen
3 msk socker (beroende på hur syrliga äpplen du har)
2-3 tsk kanel
Florsocker + vatten

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader, jag använde inte varmluft.

Se till att smöret är riktigt mjukt. Vispa det tillsammans med socker och vaniljsocker pösigt med elvisp. Vänd ner äggen, ett i taget, tills allt går samman. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smörblandningen, vänd samman. Tillsätt mjölken och vänd varsamt ihop till en smet. Häll i form. Skala äpplena, skiva dem och blanda med socker och kanel. Tryck ner i smeten i valfritt mönster. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. Känn med sticka så att den är torr. Låt svalna. Blanda florsocker med lite vatten och ringla glasyren över kakan. Servera och njut.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.