Saftig äppelkaka med hasselnötter


Hej på er,

Såhär på Äpplets dag passar det väl utmärkt att publicera ett recept på ännu en äppelkaka? Man kan ju verkligen inte få för många av den här typen av recept, älskar verkligen äppelkaka!

I helgen blev jag bjuden på en trevlig middag och det fanns önskemål om att jag skulle baka en kaka och ta med, och det gör jag ju mer än gärna. Vad gör man då när man ska ha ihop något trevligt fikabröd på mindre än en timme? Jo, en god grundsmet, smakrik frukt och lite gott på toppen så är man hemma!

Den här kakan svänger du snabbt ihop och så kan du pyssla med en massa annat under tiden. Jag valde att toppa äppelkakan med både pärlsocker och hackade hasselnötter. Jag tycker att nötterna ger en god smak till det hela och det blir inte heller så sockersött som det lätt kan bli med för mycket pärlsocker, men det är förstås en smaksak. Nötterna går bra att utesluta om man vill.

Servera kakan som den är eller med en god vaniljsås.

Saftig äppelkaka

150 gram mjukt smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
3 äpplen
3 msk socker
2-3 tsk malen kanel
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform med bakplåtspapper eller smöra/bröa.

Vispa det mjuka smöret med socker med elvisp. Vänd ner äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, och vänd därefter ner mjölken. Häll ner smeten i formen.

Skala äpplena, skär i skivor och blanda med socker, vaniljsocker och kanel. Tryck ner i smeten. Toppa med hackade hasselnötter och pärlsocker. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40-45 minuter tills den är torr.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.