Marmelad med gröna tomater, citron och lime 1


Hej hej!

Nu är det dags för ett litet marmeladrecept tänkte jag. I våras sådde jag små frön i krukor här hemma vilket har resulterat i fina tomatplantor som numera står utplanterade i trädgården. Jag har skördat en del röda tomater under säsongen men jag inser nu att de tomater som finns kvar på plantorna kommer inte hinna bli röda eftersom att vi redan fått det lite småkyligt om nätterna. Några gröna tomater hänger kvar på plantorna och eftersom att jag gärna testar nya recept så tänkte jag göra en marmelad på gröna tomater.

Som smaksättning till denna marmelad har jag valt både citron och lime och det blev en väldigt god kombination. Jag tror att den kommer att funka bra till såväl en frukostmacka som till en god ostbricka. Fördelen med den här marmeladen är att den inte är supersöt utan alldeles lagom balanserad.

Marmelad med gröna tomater och citrusfrukter

1 kg gröna tomater

1 citron

1 lime

1 dl vatten

7 dl strösocker

Gör såhär;

Borsta citrusfrukterna och skär dem i mindre bitar. Skär tomaterna i mindre bitar/tunnare klyftor.

Blanda tomaterna och citrusfrukterna i en kastrull och koka upp med vattnet. Låt koka under lock på medelvärme i cirka 20 minuter, rör gärna då och då så att det inte fastnar i bottnen.

Ta av kastrullen från värmen och rör i sockret. Låt marmeladen koka upp och koka kraftigt i ca 12-15 minuter. Rör om då och då. Passa så att det inte blir för segt. Häll upp på rena burkar.

Tvätta citrusfrukterna noga och skär dem i mindre bitar.

Blanda citrusfrukten med tomaterna och låt koka med vattnet under lock i ca 20 minuter.

Tillsätt sockret och koka kraftiga i ca 12-15 minuter. Häll upp på rena burkar.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Marmelad med gröna tomater, citron och lime

  • Ingrid Christiansson

    Har ätit denna marmelad vid en ost och vinprovning, det var riktigt gott och gästerna uppskattade också denna marmelad så tack för receptet.