Äpple-och plommonmos – en spännande och god variant på hemkokt mos!


Hej hej!

Häromdagen var det dags för att använda upp mina sista plommon och tillsammans med lite äpplen kokades dessa ihop till ett jättegott mos. Äppelmos i all ära, men den här varianten blev också jättegod. En framträdande smak av äpplena men med en god sötma av de mogna plommonen. Kommer att passa bra i diverse bakverk, till frukostgröten eller till en härlig köttbit.

Det kan tyckas lite bökigt att skålla och skala plommonen men det går väldigt fort och är inte alls svårt, väl värd den lilla tid man lägger ner på det. De skalade plommonen kokas med äpplen, kanel och citron och sedan mixas moset till önskad konsistens. Om du vill ha lite bitar i ditt mos så mixar du en kort stund, och vill du ha moset helt slätt så mixar du det helt enkelt lite längre. Ganska logiskt : )

Äpple- och plommonmos

1,25 kg äpplen

900 gram plommon

1 citron

2 kanelstänger

1,5 dl vatten

5-6 dl strösocker

1 krm natriumbensoat

Gör såhär;

Skölj plommonen och skär ett kryss i ändarna på dem. Koka upp vatten i en kastrull och skålla plommonen i ca 1 minut. Dra försiktigt av skalet från de varma plommonen och plocka ur kärnorna. Lägg frukten i en skål.

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda äppelklyftorna med plommonen i en kastrull. Tillsätt vatten samt kanelstängerna. Skala och filéa citronen och skär i små bitar. Lägg i bitarna i kastrullen.

Koka blandingen på svag värme tills frukten blivit mjuk och mosat sig.

Ta upp kanelen och mixa moset till den konsistens du önskar. Tillsätt sockret (börja med 5 dl och smaka av efterhand) och låt det hela koka på svag värme i ca 20-30 minuter. Rör om då och då.  Ta upp lite varmt mos i en skål och rör i natriumbensoatet. Tillsätt blandningen i det varma moset och rör runt ordentligt.

Häll upp på rena burkar och förvara mörkt och svalt.

Skär ett kryss i plommonen (vardera ände) och skålla dem i ca 1 minut. Ta bort skalet, plocka ur kärnorna och lägg frukten i en skål.

Blanda äpplen, plommon, vatten, kanel och citron i en gryta.

Låt frukten koka tills den mjuknat och börjat mosa sig. Mixa till önskad konsistens och tillsätt sockret. Smaka av efterhand om moset puttrat ihop. Rör i natriumbensoat enligt anvisningar och häll upp moset på rena burkar.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.