Söt och god plommonsaft – utnyttja plommonskörden! 1


Hallå hallå!

Jag har fortfarande (!) en himla massa plommon kvar i kylen, och de går ju visserligen att frysa in, men visst är det roligare att baka, safta och sylta på färsk frukt/färska bär?

Oavsett vilket så jag har bestämt mig för att försöka testa lite nya recept med de plommon jag har och just idag tänker jag bjuda dig på ett sådant recept, ett jag aldrig gjort förut men som jag definitivt kommer att göra igen.

Plommonsaft! Visst låter det gott? Saften blev väldigt smakrik med en riktig plommonsmak, ganska söt men som sagt väldigt god.  Dock blev det inte så mycket saft, ett par deciliter ungefär (sen ska den ju visserligen spädas ut). Fördelen med det är, framförallt för oss som kanske inte dricker saft varje dag, är att min i lugn och ro hinner dricka upp saften medans den är ”färsk”.

Absolut ett recept värt att prova, ett perfekt sätt att ta vara på årets plommonskörd!

Plommonsaft

1 kg plommon

2 dl vatten

5 dl strösocker/liter avrunnen saft

1 krm natriumbensoat/liter avrunnen saft

Gör såhär;

Börja med att skölja plommonen. Kärna ur dem och lägg i en kastrull. Tillsätt vattnet och låt koka upp. Sjud sedan plommonen tills de kokat sönder, det tar cirka 20 minuter. Sila genom en silduk.

Mät upp den avrunna saften och häll tillbaka i en ren kastrull. Mät upp sockret efter saftens mängd och tillsätt detta i kastrullen.  Låt koka upp och skumma av vid behov. Ta upp lite varm saft i ett glas och rör i natriumbensoat. Tillsätt sedan detta i den hela mängden saft och rör om. Häll upp på varm och ren flaska.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Söt och god plommonsaft – utnyttja plommonskörden!