Körsbärssaft – ljuvligt en varm sommardag!


saft

Hallå hallå!

Idag måste ha varit sommarens varmaste dag! 39,6 grader visade vår termometer i solen som högst – puh!

Det har varit något svalare på kvällen så jag passade på att dra fram min stora gryta och göra lite saft. Jag älskar körsbär och för en tid sedan fick jag flera kilon av en granne till mina föräldrar och självfallet ville jag använda dessa på bästa sätt. En god sylt har det blivit och så blev det två satser saft, barnen har druckit massor och älskar den!

Saften är mild i smaken och passar perfekt en varm sommardag. Min första sats smaksatte jag med vanilj vilket ger en jättefin smak. Om man inte är så förtjust i vanilj så går det precis lika bra att göra saften utan. Om du har mycket körsbär att använda dig av går det bra att dubbla satsen.

Att koka egen saft är verkligen inte svårt och det är så mycket godare än den man köper i affären. Prova! Du vet väl att det finns en hel del övriga saftrecept på bloggen?

Min kamera ville inte alls samarbeta och ta en fin bild på saften utan mobilkameran fick åka fram, därav den något sämre bilden. Ny bild kommer sen!

Håll tillgodo! Imorgon står bakning på schemat : )

Körsbärssaft (ca 2liter)

2 liter körsbär
6 dl kallt vatten
6 dl strösocker
0,5 tsk natriumbensoat
Ev 0,75 tsk vaniljsocker

Gör såhär;

Skölj körsbären och lägg i en stor gryta/kastrull. Lägg på lock och låt koka upp, passa så att det inte kokar över. Låt bären koka under lock i 15 minuter, rör om då och då. Pressa gärna bären mot kanten för att få ut så mycket saft som möjligt.
Häll upp bären i en handduk över durkslag/silställning och låt självrinna i 30 minuter. Undvik att pressa bären, då blir saften lätt grumlig.
Diska ur kastrullen och häll tillbaka saften. Låt koka upp och tillsätt strösockret. Rör om så att sockret löser sig. Ta upp ca 1 dl varm saft och häll i en liten skål. Tillsätt natriumbensoat och vaniljsocker och rör om. Rör ner blandningen i resten av den varma saften och häll genast upp på varm flaska. Låt svalna och förvara sedan svalt.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.