Pinocchiotårta – marängtårta med många namn!


tarta4

Hej på er,

Midsommar närmar sig och jag tänkte dra till med ett smaskigt recept som skulle kunna passa väl till eftermiddagsfikat eller dessert på midsommarafton.

Det här är barndomsminne för mig! Den här tårtan bakade mormor ofta, fyllde med grädde och diverse söta bär och man kunde ta hur många bitar som helst…. Mmm!

Den här tårtan har många olika namn – bl a pinocchiotårta, Margaretatårta, Brittatårta och Herrgårdstårta! Det är en tunn botten i sockerkaksstuk som är toppad med frasig maräng. Lätt att göra, enkelt att göra till många och det går att variera på många olika sätt.

Bottnarna bakas på plåt och kan sedan läggas på varandra för att få en stor tårta som räcker till många. Det går också bra att stansa ut den, som jag gjort, om man önskar en annan form,

Använd dina egna favoriter som fyllning, här la jag på vispad grädde med bär och Daim. Om du tycker om maräng är det gott att toppa marängen med flagad mandel innan plåten åker in i ugnen.

Pinocchiotårta

2 dl vetemjöl
2 tsk bakpukver
2 tsk vaniljsocker
100 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl mjöl
5 äggulor (spara vitorna till marängen)

Maräng

5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
Flagad mandel eller kokoschips

Valfri fyllning

Gör såhär;

Sätt ugnen på 150 grader,

Rör ihop de torra ingredienserna. Vispa det rumsvarma smöret med socker med elvisp så att det blir poröst. Vänd ner en äggula i taget. Vänd ner mjölken. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna och bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt.

Marängen vispar du enkelt ihop genom att vispa äggvitor samt hälften av sockret till ett hårt skum. Tillsätt resten av sockret och fortsätt vispa en stund till. Om du vänder skålen upp och ner ska marängsmeten inte trilla ut.

Bred marängsmeten över sockerkaksbottnen och strö över mandel/kokos om du önskar. Grädda på en gång i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter. Ta ut plåten och låt kakan svalna. Skär den mitt i tu för att sedan lägga dem på varandra. Fyll med valfri fyllning.

tarta5

Dekorera tårtan med dina egna favoritbär!

 

tarta3

Fyllningen bestämmer du själv!

 

tarta2

Tårtan kommer att gå åt i ett nafs!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.