Midsommardessert – frasig pavlova med grädde och färska bär


Ja, jag inser att jag ligger efter med en del recept här. I kameran väntar bilder och i anteckningsblocket väntar anteckningar så det är dags att beta av högen och låta recepten komma hit.

Till midsommarhelgen hade vi gäster och jag ville gärna prova ett nytt recept till desserten. Jag har länge velat prova att göra en pavlova, en form av marängtårta toppad med grädde och färska bär. Bilderna jag sett på Internet har lockat mig att prova och efter att ha letat fram ett recept och gjort min egen variant så är jag riktigt nöjd.

Marängen tar en liten stund att göra eftersom att den ska torkas i ugnen men utöver det så går tårtan snabbt att fixa ihop och mycket god var den! Eftersom att marängen till mesta dels består av äggvitor och socker, så är det många som tål den – dvs även allergiker mot t ex laktos och gluten kan njuta av tårtan. Välj en grädde som passar familjen och toppa med valfria färska bär!

Marängen har ett frasigt yttre men en seg och lite krämig/seg kärna, mycket gott! Väl värt att testa!

Frasig pavlova

5 äggvitor

2 1/2 dl strösocker

1/2 krm salt

2 strukna msk potatismjöl

1 msk vaniljsocker

1 tsk vitvinsvinäger

Gör såhär;

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa äggvitorna med hälften av sockret. Tänk på att skålen måste vara helt ren och torr, om det finns fett eller fukt i skålen så går det inte att vispa vitorna till skum.

Tillsätt resten av sockret samt salt, vispa tills smeten är glansig och fast. Blanda de torra ingredienserna, vaniljsocker och potatismjöl, och rör ner detta i marängen. Tillsätt vinägern och vispa en stund till.

Klicka upp smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper, för att lyckas få den rund och fin kan du rita en cirkel på pappret innan du klickar ut smeten. Det är lagom med ca 20-25 cm i diameter.

Grädda marängen i ca 1 1/2 timme i 225 graders värme, men sänk temperaturen på en gång till 150 grader. Efter 1 1/2 timme stänger du av ugnen och låter marängen stå kvar på eftervärme tills ugnen svalnat.

Låt marängen svalna helt och dekorera med vispad grädde samt valfria färska bär.

Vispa äggvitor och socker till ett skum, och följ sedan anvisningarna.

Klicka ut marängsmeten på bakplåtspappret och forma till en cirkel. Grädda i ugnen i ca 1 1/2 timme.

Garnera med vispad grädde och färska bär.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *