Jordgubbsglasstårta med marängbotten


glass

Hej på er,

I helgen firade jag min födelsedag och visst måste man väl ha en tårta på sin födelsedag?!

Jag är inte sådär vansinnigt förtjust i gräddtårtor och mastiga marsipankreationer så jag tog tillfället i akt att göra en riktigt somrig tårta med glass och solmogna jordgubbar.

Den är SÅ fantastiskt god! Glassen är len med söt smak av jordgubbar och marängen är härligt frasig. Och superduper enkel att göra!

Glassen görs enkelt med kondenserad mjölk och det behövs ingen glassmaskin. Marängbotten kan du göra färdig i god tid innan tårtan ska läggas ihop. Och du kan egentligen variera glasstårtan med vilken botten du vill – digestivebotten, klasskakskbotten, sockerkaksbotten eller något annat.

Ber om ursäkt för att bilden inte är den bästa, jag skyller på den dåliga belysningen eftersom att klockan blev typ 22.00 innan vi orkade äta tårtan… ; )

Jordgubbsglasstårta

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
200 gram jordgubbar

4 äggvitor
2 1/2 dl strösocker

Gör såhär;

Om du vill ha marängbotten till tårtan börjar du med den. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en ren, torr och fettfri bunke. Tillsätt sockret efterhand och fortsätt vispa tills marängsmeten blivit glansig.

Bred ut i cirklar (kolla gärna diametern på din form så att bottnarna passar) och grädde i nedre delen av ugnen i ca 1,5 timme. Ugnen bör vara 100 grader. Låt svalna.

Glassmeten rör du lätt ihop. Vispa grädden så att den blir fluffig men inte hårt vispad. Vänd ner den kondenserade mjölken. Mixa jorgubbarna och vänd ner i gräddblandningen.

Använd en springform. Pensla ett tunt lager smör eller liknande på kanterna och klä kanterna med en bit bakplåtspapper. Lägg gärna bakplåtspapper i botten på formen så att det lättare att få ut tårtan sen. Lägg ner marängbotten i formen. Kanske behöver du försiktigt krossa kanterna lite för att få ner den, helt okej ! Häll därefter på glassmeten och låt stå i frysen minst 6 timmar. Jag valde att dekorera tårtan med skivande jordgubbar, de satte jag mot kanten innan jag hällde i smeten. Ta gärna fram tårtan minst 20-30 minuter innan servering.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.