Grovt bröd / limpa med råg, bovete och kakao – spännande kombination!


Hej hej!

Jag brukar köpa tidningen ”Hembakat” som finns i tidningshyllan lite då och då, en massa bra inspiration och härliga bilder och för ett par dagar sedan testade jag ett recept från tidningen. Jag gjorde visserligen om receptet lite eftersom att jag inte hade alla ingredienser hemma men jag tyckte att brödet blev riktigt bra ändå så jag lägger upp min variant här på bloggen.

Jag fastnade för brödet just eftersom att det innehöll kakao. Jag har bara använt kakao till söta bakverk tidigare och även om det inte blir någon direkt chokladsmak till brödet så ger kakaon, tillsammans med sirapen, rågmjölet och fröna, brödet en jättegod smak. Jag använde mig av krossat bovete till skållningen (istället för vetekross som standardreceptet innehöll) och det funkade fint.

Detta är ett bröd baserat på jäst men jag tycker faktiskt att både degen/smeten och det färdiga resultatet påminner en del om en filmjölkslimpa. Det blev ett saftigt och hållbart bröd, perfekt till en god ost. Det är inte alls svårt att göra men det tar lite tid eftersom att skållningen ska stå och vila över natten.

Grovt bröd med råg och kakao (2 limpor)

Skållning

2 1/2 dl krossat bovete

1/2 dl krossat linfrö

1 1/2 msk salt

3 1/2 dl kokande vatten

Deg

50 gram jäst

4 dl vatten (37 grader)

2 dl mörk sirap

2 dl solrosfrön

2 dl pumpakärnor

2 1/2 msk kakao

5 dl grovt rågmjöl

5-6 dl vetemjöl special

Smör och vetemjöl till formen

Gör såhär;

Börja med skållningen. Blanda krossat bovete, krossat linfrö och salt i en bunke. Koka upp vattnet och slå det över blandningen. Rör ihop till en deg och täck bunken med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur över natten.

Smula ner jästen i en bunke och lös den med hjälp av vattnet. Tillsätt sirapen och rör om. Blanda i skållningen, solrosfrön, pumpakärnor, kakao och rågmjöl. Tillsätta vetemjölet efterhand och bearbeta degen i ca 10 minuter, gärna i maskin. Degen är ganska kladdig.

Sätt ugnen på 250 grader. Smörj två avlånga brödformat med smör och pudra över vetemjöl. Fördelen degen/smeten i formarna och strö över lite rågmjöl. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Grädda bröden på den nedersta falsen i ugnen. Sänk värmen på en gång till 200 grader och grädda brödet i ca en timme. Ta ut bröden ur ugnen och låt dem ligga kvar i formarna i ca 5 minuter. Låt de sedan svalna på galler utan bakduk.

Förbered skållningen och låt blandningen stå över natten.

Smula jästen i en bunke och blanda ihop degen enligt anvisningar.

Fördela smeten i formarna och grädda i ca 1 timme på nedersta falsen.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *