Kalljästa frallor med honung och solrosfrön!


IMG_9878

Hej, och god morgon!

Tänk att det redan är december! Och 1:a advent! Har ni några speciella traditioner för vad ni brukar göra just den här dagen? Pyntar du huset, bakar och städar? Eller kanske tar en lugn skön söndag utan ”måsten”?

Vi hade egentligen planer med både familjeaktivitet och en tur ner på julskyltningen men med hängiga barn väljer vi att stanna hemma och mysa hela dagen vilket också känns som en bra deal.

Vi ska städa av lite och ta fram ljusstakar och stjärnor, och så blir det pepparkaksbak och mumsiga lussebullar. Det kliar i fingrarna efter att göra julgodis också så vi får väl se om jag kan hålla mig. : )

Vi startar dagen med en mysig frukost! Degen till dessa frallor satte jag redan igår kväll och nu på morgonen bakade jag bara ut dem, lät dem jäsa medan ugnen blev varm och så gräddade jag dem en kvart. Urmysigt med nybakat till frukost!

Jag använde mig av lite olika mjölsorter men det gör du förstås som du vill. Lite frön i ger gott tuggmotstånd, lite russin eller tranbär i är också kanon!

Definitivt ett recept att spara till helger och lediga dagar!

Ha nu en riktigt skön första advent!

Kalljästa frallor (ca 6-8 st)

12 gram färsk jäst
4,5 dl kallt vatten (ca 430 gram)
2 msk ljus sirap eller honung
0,5 dl solrosfrön (ca 35 gram)
1 tsk salt
2 dl grahamsmjöl (ca 120 gram)
2 dl rågsikt (ca 120 gram)
3,5 dl vetemjöl (ca 200 gram)

Gör såhär;

Blanda kallt vatten och smulad jäst i en bunke. Tillsätt alla övriga ingredienser och rör om så att allt blandas. Täck bunken med plastfolie och sätt in i kylen.

Ta ut degen ur kylen. Sätt ugnen på 250 grader (225 om du använder varmluft), sätt samtidigt in en plåt i ugnen. Ta upp degen på mjölat bakbord och dra ut en till en platta som är ca 13×30 cm lång. Vik den på mitten (på längen) så att du får en smal, avlång platta. Dela degen i bitar och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa under duk och lägg över bullarna på varma plåten när ugnen kommit upp i värme. (jag brukar lägga mitt bakplåtspapper på en skärbräda så är det lätt att bara dra över allt till plåten) Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *