Kalljästa frukostbullar med linfrön och gula russin


brod1

God förmiddag på er,

Hoppas att ni får en riktigt härlig dag! På helgen serverar jag gärna familjen en mysig frukost och något som jag gärna äter på helgen är gott, nybakat bröd! Fantastiskt gott med smör, ost och kanske lite marmelad!

Kalljäst bröd är så himla smidigt – degen förbereds på kvällen och det enda du gör på morgonen är att dela degen i bitar och lägga på plåt.

Hur du vill smaksätta bullarna är helt valfritt. Idag använde jag mig av rågmjöl, linfrön och gula russin men vill man göra ljusa bullar kan du ta enbart vetemjöl. Att tillsätta honung, rivna morötter, nötter eller andra frön är också supergott!

Överraska familjen till helgen! : )

Kalljästa bullar (8 st)

12 gram färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 nypa salt
0,5 dl gula russin
1 msk hela linfrön
2 msk ljus sirap
3 dl fint rågmjöl
5,5-6 dl vetemjöl

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke, häll över vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, sirap och frön och russin. Rör ner mjölet, det blir en ganska kletig deg. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen över natten, min stod i 10 timmar men mellan 7-10 brukar gå fint.

Sätt ugnen på 250 grader på morgonen. Häll upp den kladdiga degen på ett mjölat bakbord. Knåda den inte utan försök forma till en rektangel genom att dra i den. Vik sedan den på längden och skär i ca 8 bitar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt, toppa med valfri topping och sätt in i ugnen när den blivit varm. Degen behöver alltså inte stå framme för att jäsa ytterligare.

Låt dem vara inne i 250 grader i ca 5 minuter, sänk därefter värmen till 200 grader och grädda i ca 10 minuter till. Ta ut och låt svalna lite på galler. Njut!

brod2

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.