Kalljästa frukostfrallor! 3


IMG_1627

Hej och god morgon på er!

Hoppas att ni får en härlig lördag! Just nu är veckorna otroligt intensiva här och jag har sett fram emot en frukost i lugn och ro med familjen (så lugn den kan bli med en 5-åring, en 3-åring och en 1-åring kring bordet…) och för att lyxa till det hela lite har jag bakat lite frallor.

Jag älskar kalljäst bröd! Det får en god smak men framförallt är det SÅ himla smidigt! Just nu är tid ingenting jag direkt har över – då passar det utmärkt att lägga 20 minuter på kvällen för att knåpa ihop dessa och sen gräddar man dem bara på morgonen. Hur smidigt som helst, eller hur?

Hur mysigt är det inte att vakna upp till en frukost med ljumna och nybakade frallor? Tänkte väl det, se till att prova dessa! Variera gärna frallorna genom att toppa dem med olika fröer eller kanske lite riven ost?

Kalljästa frallor (8 st)

25 gram färsk jäst
3 dl vatten (37 grader)
2 msk olja (välj en neutral variant, jag hade rapsolja)
1 msk ljus sirap eller honung
0,75 tsk salt
6,5-7 dl vetemjöl special

Ägg, vatten eller mjölk till pensling
Frön, ost eller annan valfri topping

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och olja och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt sirap, salt och mjölet (ta mjölet i omgångar och arbeta in efter hand). Arbeta ihop till en smidig deg. Dela den i 8 delar och rulla till runda bullar. Lägg dem på exempelvis en bakplåtspappersklädd bricka. Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur i 10 minuter och låt därefter jäsa i kylskåp över natten.

Sätt ugnen på 200 grader och låt bullarna jäsa i rumstemperatur medan ugnen blir varm.  Toppa med valfria nötter, frön eller ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, låt svalna något och servera med gott pålägg.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 tankar om “Kalljästa frukostfrallor!