Kalljästa vörtbullar med hemgjord vörtkrydda – snart är det jul! 2


IMG_1891IMG_1883

Hej på er,

Strax dags att bege sig till jobbet, tänk att det snart är helg igen! I helgen ska jag på en efterlängtad matresa till Estland, ska bli så kul! Uppdaterar er förstås!

Har ni sett att de börjat sälja julskinka i affärerna? Idag var jag bara tvungen att köpa en, har varit sugen i flera dagar på en vörtmacka med skinka och senap… Något vörtbröd har jag dock inte hittat i butikerna så vad gör man då? Jo, bakar eget förstås! : )

Nu har jag ju inte tid att stå hemma och baka hela dagen (tyvärr 😉 ) så lite kalljästa frallor passar utmärkt! Jag hade tydligen ingen vörtkrydda hemma så jag komponerade ihop en egen variant, luktar så gott och precis som färdigköpt! Gör egen eller använd den färdiga mixen. Recept på kryddan kommer imorgon!

Jag blandade i lite lantbrödsmjöl i min deg men det går lika bra med ex rågsikt eller att bara ha vetemjöl.

Såååå himla gott! Självklart ett glas julmust till! 🙂

Kalljästa vörtbullar

15 gram färsk jäst
3 dl julmust
1 dl vatten
2 msk sirap
0,5 tsk salt
1-1,5 msk vörtkrydda
2 dl lantbrödsmjöl
5,5-6 dl vetemjöl
Ev 1 dl russin

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Häll på kall vätska och rör om. Tillsätt sirap, salt och kryddor. Arbeta därefter in mjölet efterhand, degen kan gärna vara lite klibbig. Täck med plastfolie och ställ in i kylen. Låt stå över natten,  eller ca 8-10 timmar.

Ta därefter ut på mjölat bakbord, knåda degen så lite som möjligt. Dra försiktigt ut degen till en rektangel, vik på mitten och dela därefter i ca 6-8 bitar. Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter i 200 grader.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Kalljästa vörtbullar med hemgjord vörtkrydda – snart är det jul!

  • Carin

    Hej! Jag är också väldigt nyfiken på din vörtkrydda! Jag är glutenallergiker så kan inte använda den vanliga och liksom du är jag sugen på vörtbröd med skinka! 😀